A_BIO_AGRO_950

V Międzynarodowa Konferencja Naukowa ICCAS 05

23 czerwca 2005

„ Sztuka kulinarna i nauka – perspektywy globalne i narodowe ICCAS 05 ”

International Conference on Culinary Arts and Sciences. Global and National Perspectives ICCAS 05

Konferencja jest spotkaniem ekspertów ze świata nauki i praktyki zajmujących się żywieniem i żywnością w aspekcie szeroko rozumianych usług żywienia. Prezentowane będą wyniki badań naukowych oraz doświadczenia profesjonalistów-praktyków z tej dziedziny nauki.

Konferencje odbywają się co dwa lata. Obecna jest już piątą z kolei. Inicjatorem całego cyklu jest The Worshipful Company of Cooks Research Centre z Uniwersytetu w Bournemouth w Anglii. Dotychczas konferencje odbyły się dwukrotnie w Wielkiej Brytanii, a następnie w Egipcie i w Szwecji.

1. Zakres teamtyczny konferencji

  • Usługi żywieniowe - funkcjonowanie gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalistycznej, planowanie żywienia różnych grup społecznych, procesy optymalizacyjne, zarządzanie usługami żywieniowymi, sprzęt i opakowania w gastronomii
  • Sztuka kulinarna - zasady przyrządzania posiłków, specjalności: narodowe, regionalne i lokalne, kształcenie profesjonalistów
  • Nauka o żywieniu i technologia żywności – analiza żywienia, ocena sensoryczna, innowacyjność i rozwój produktu, higiena, bezpieczeństwo i prawo żywnościowe; techniki komputerowe w działalności operacyjnej i w badaniach naukowych, edukacja żywieniowa
  • Marketing usług żywieniowych - zwyczaje żywieniowe, zachowania konsumentów, trendy w żywieniu

2. Wydarzenia towarzyszące

  • Wystawa przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego (wtorek 28 czerwca)
  • Sympozjum „Smak UMAMI” (wtorek 28 czerwca)

Uczestnicy konferencji : około 160 osób zajmujących się tematyką żywność, żywienie, sztuka kulinarna, w tym około 80 osób z 22 państw (z Europy, Australii, Azji, Afryki, Stanów Zjednoczonych)

Organizatorzy konferencji : Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz Uniwersytet w Bournemouth, Anglia

Termin konferencji: 27 - 30 czerwca 2005
Miejsce konferencji: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Adres: SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, Warszawa;

Koszt uczestnictwa : 700 zł

Zgłoszenia oraz dodatkowe informacje: tel. (+22) 59 37 139-141, fax (+22) 59 37 148, e-mail: halicka@sggw.waw.pl , rejman@sggw.waw.pl , sawicka@sggw.waw.pl ,

Stona internetowa Konferencji: www.iccas05.com


POWIĄZANE

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę