Słowa kluczowe: uprawa konserwująca, ochrona gleby, burak
cukrowy, kukurydza
Wprowadzenie
W uprawie roślin występują liczne czynniki ograniczające ich plonowanie. Do
najważniejszych należą: wiosenno-letnie susze, nadmierne zagęszczenie gleby
w wierzchniej warstwie wskutek stosowania ciężkiego sprzętu oraz erozja
gleby. Również orka, która jest podstawowym zabiegiem uprawowym, oprócz
dodatniego oddziaływania, wpływa jednocześnie niekorzystnie na glebę
(tab.1). W tej sytuacji dużego znaczenia nabierają technologie uprawy roli mogące
przeciwdziałać tym niekorzystnym zjawiskom.
W zależności od sposobu przykrycia resztek organicznych podstawową uprawę
roli można podzielić na:
Ostatnie dwa sposoby uprawy nazwano uprawą konserwującą (ang. conservation
tillage, fr. travail du sol visant á conserver le sol et l'eau du sol, niem.
konservierende Bodenbearbeitung, bodenschonende Bodenbearbeitung) [11]. Do
uprawy konserwującej mogą być użyte kultywatory o zębach sztywnych, brony
rotacyjne, brony talerzowe, różne zestawy uprawowo-siewne oraz siewniki do
siewu bezpośredniego. Należy zaznaczyć, że taki sposób uprawy jest
krytycznie przyjmowany przez rolników, gdyż pozostające na powierzchni pola
resztki pożniwne po siewie sprawiają wrażenie niedbałej uprawy.
Technologia ta, odnosząca się do roślin jarych wysiewanych w szerokie rzędy,
np. buraka cukrowego lub kukurydzy, polega na siewie tych roślin w przemarznięty
międzyplon ścierniskowy (facelia błękitna, gorczyca biała, rzodkiew
oleista). Siew, przy pomocy specjalnych siewników, może następować w międzyplon
(mulcz) płytko wymieszany z rolą lub bezpośrednio w przemarzniętą masę
(rys. 1).
Na 52 Kongresie Buraczanym, który poświęcony był nowym metodom uprawy buraka
cukrowego [32] oraz podczas kolokwium inżynierów niemieckich [19] ustalono
korzyści jakie daje uprawa konserwująca. Są to: zapobieganie erozji wodnej i
wietrznej, poprawa struktury gleby (głębokie penetrowanie gleby przez korzenie
międzyplonu), polepszenie nośności gleby, umożliwienie wcześniejszego
siewu, zmniejszenie zlewności i skłonności do zaskorupiania się gleby, wpływ
na głębsze korzenienie się roślin, poprawa infiltracji wody i podsiąku
kapilarnego, ograniczenie parowania wody z gleby, polepszenie żyzności gleby,
zmniejszenie strat azotu w czasie zimy, ograniczenie zachwaszczenia, wzrost
aktywności biologicznej gleby, przyczynianie się do biologicznego zwalczania
szkodników (odmiany mątwikobójcze) oraz zmniejszenie kosztów uprawy. Oddziaływanie
konserwującej uprawy roli na wybrane właściwości gleby i efektywność
ekonomiczną przedstawiono na rysunku 2.
Rozpatrując ogólnoświatową tendencję rozwoju technologii uprawy można
zauważyć przechodzenie do systemów uproszczonych przy jednoczesnej rezygnacji
z uprawy tradycyjnej (rys. 3).
Uprawa konserwująca buraka cukrowego
Technologia uprawy konserwującej buraka cukrowego polega na wyeliminowaniu z
jesiennej uprawy roli najbardziej energochłonnej uprawki, jaką jest orka
przedzimowa oraz na rezygnacji z wiosennej uprawy, bądź też ograniczeniu jej
do jednego płytkiego zabiegu, którego zadaniem jest wymieszanie rośliny międzyplonowej
z rolą (rys. 4). W przypadku wymieszania na wiosnę międzyplonu z rolą, możliwe
jest użycie do wysiewu buraków tradycyjnego siewnika. Przed wymieszaniem międzyplonu
należy rozrzucić uzupełniającą dawkę azotu.
Na podstawie badań zagranicznych [16, 30, 32, 33, 36] i polskich [15, 23, 24]
określono przydatność niektórych roślin do uprawy konserwującej buraka
cukrowego. Okazało się, że najkorzystniejsze warunki stwarza facelia,
gorczyca i rzodkiew oleista.
Technologia produkcji buraka cukrowego z siewu bezpośredniego znajduje
zastosowanie w rejonach o dużej koncentracji buraka, przy krótkich płodozmianach,
szczególnie na terenach o podwyższonym zagrożeniu erozyjnym i mątwikowym.
Uprawa w międzyplonie odmian mątwikobójczych pozwala na ograniczenie
populacji mątwika w glebie o ok. 40% [34]. Nowa metoda produkcji pozwala na ok.
3-krotne zmniejszenie nakładów na uprawę roli pod buraki, co wpływa na
spadek całkowitych kosztów produkcji buraka cukrowego o ok. 15%.
Przedstawiona technologia uprawy buraka z siewu bezpośredniego stwarza nowe możliwości
w zakresie zwalczania zarówno mątwika burakowego, jak i chwastów. Przy
zwalczaniu chwastów mogą być wykorzystane właściwości allelopatyczne
gorczycy białej (hamujące rozwój innych chwastów) oraz duża efektywność i
niewielki koszt przedwschodowego stosowania na wiosnę herbicydu Roudup w dawce
1,5 l/ha. Zwalczanie chwastów w roślinach buraka cukrowego wysianych w mulcz z
gorczycy wymaga, poza przedwschodowym użyciem małej dawki herbicydu Roudup,
tylko jednego - w miejsce dotychczas zalecanych 2 lub 3 - zabiegu nalistnego
stosowania herbicydów.
Uprawa konserwująca z zastosowaniem międzyplonu ścierniskowego wiąże się
nie tylko z istotnym ograniczeniem kosztów produkcji buraka, ale także z
bardzo korzystnym i długotrwałym (2-3 lata) oddziaływaniem na środowisko
glebowe. Plony buraków cukrowych przy uprawie z siewu bezpośredniego,
wykorzystując warunki siedliskowe, można utrzymać na wysokim poziomie (rys.
5). Wyższych plonów niż w uprawie tradycyjnej można się spodziewać, gdy
wiosna jest sucha, a oszczędne gospodarowanie zapasami wody z zimy przy siewie
bezpośrednim stwarza lepsze wyjściowe warunki dla wschodów i początkowego
rozwoju siewek buraka cukrowego.
Uprawa konserwująca kukurydzy
Uprawa kukurydzy prowadzi często do degradacji gleby wskutek dużej szerokości
międzyrzędzi sprzyjającej penetracji wody i wiatru (erozja wodna i wietrzna),
powolnego wzrostu roślin w początkowym okresie, uniemożliwiającego szybkie
zakrycie gleby oraz uprawy w monokulturze powodującej jednostronną eksploatację
gleby. Prowadzi to do zanieczyszczenia wody gruntowej azotanami pochodzącymi z
niewykorzystanych nawozów, zwłaszcza w rejonie ujęć wody pitnej, a także
herbicydami o długim okresie rozkładu oraz gnojowicą przesiąkniętą w głąb
gleby. Technologią ograniczającą degradację gleby jest uprawa kukurydzy z
zastosowaniem siewu bezpośredniego w mulcz [29].
Kukurydzę w plonie głównym sieje się w mulcz żyta ozimego, wysiewanego pod
koniec września poprzedniego roku. Pozwala to na ograniczenie wschodów chwastów
w początkowym okresie rozwoju kukurydzy, kiedy nie jest ona w stanie konkurować
z nimi o wodę, światło i składniki pokarmowe. Mulcz z żyta może być
niszczony za pomocą opryskiwania preparatem Roundup w ilości 2 kg/ha z
dodatkiem siarczanu amonu w dawce 2 kg/ha w okresie 1-2 tygodni lub bezpośrednio
przed siewem kukurydzy. Najwyższe plony zielonej masy uzyskuje się na
plantacjach, na których kukurydza siana jest 2 tygodnie po zniszczeniu mulczu
żyta ozimego preparatem Roundup i z dodatkowo zastosowanymi herbicydami
nalistnymi, np. preparatem Titus 25 WG w dawce 40 g/ha i Azoprim 50 WP w ilości
1 kg/ha.
W uprawie w plonie wtórym kukurydzę można wsiewać w mulcz siewnikiem do
siewu bezpośredniego. Szczególnie jest to korzystne w gospodarstwach, gdzie
obok produkcji roślinnej prowadzi się produkcję zwierzęcą. Wówczas żyto
ozime można skosić w fazie kłoszenia i spasać zwierzętami. Mulcz w takim
przypadku stanowi pozostałe na polu ściernisko, na które, aby zapobiec
odrastaniu żyta, stosuje się Roundup w dawce 2 kg/ha z dodatkiem siarczanu
amonu w ilosci 4 kg/ha.
Również uprawa kukurydzy z wsiewką życicy trwałej, którą wsiewa się w
początkowym okresie wzrostu kukurydzy, jest sposobem uprawy konserwującej [3,
28]. Taki sposób uprawy rozpowszechniony jest w rejonach, gdzie stosuje się
nawożenie gnojowicą w zimie, a gdzie zabronione jest jej rozlewanie na nieosłonietą
glebę (Niemcy, Szwajcaria, Holandia). Wpływa on na ochronę gleby przed erozją
wietrzną i wodną, ochronę wód gruntowych przed zanieczyszczeniem biogenami,
ochronę gleby przed ugniataniem przez koła maszyn, ułatwienie dokonywania
zabiegów agrotechnicznych ciężkim sprzętem, podczas gdy gleba jest
nadmiernie wilgotna, polepszenie struktury gleby i zawartości w niej materii
organicznej, możliwość bezpiecznego stosowania gnojowicy, zabezpieczenie
gleby przed stratami wilgoci oraz ograniczenie ilości herbicydów poprzez
pasowe ich stosowanie.
Inne sposoby uprawy konserwującej
Innym sposobem uprawy konserwującej, wykorzystującej siew rzutowy, jest
stosowanie zestawów uprawowo-siewnych (HORSCH) w resztki pożniwne przedplonu
[12]. Elementem uprawowym jest tutaj glebogryzarka, najczęściej spulchniająca
rolę na głębokość wysiewu nasion. Materiał siewny wysiany siewnikami
pneumatycznymi umieszczony jest na nie spulchnionej glebie i przykryty najpierw
drobno pokruszoną ziemią, później większymi bryłkami i wreszcie resztkami
pożniwnymi. Brak bezpośredniego kontaktu wysianych nasion ze świeżymi
resztkami organicznymi eliminuje szkodliwy wpływ toksycznych związków powstających
z rozkładu słomy. Pozostająca na powierzchni pola warstwa rozdrobnionych
resztek pożniwnych (mulczu) chroni glebę przed erozją, zaskorupianiem się i
spływami powierzchniowymi. Za pomocą takiego zestawu uprawowo-siewnego można
z powodzeniem uprawiać pszenicę, jęczmień, rzepak, motylkowe drobnonasienne,
kukurydzę, słonecznik, soję i inne.
Do uprawy konserwującej stosuje się specjalne maszyny rozdrabniające resztki
roślin i pozostawiające je w postaci mulczu (Mulchgeräte). Także wały
pryzmowe (Prismenwalze), rozdrabniając rolę, pozostawiają na powierzchni pola
warstwę grudek spełniających ochronną rolę dla gleby.
Podsumowanie
Pojęcie uprawy konserwującej jest szeroko stosowane w praktyce rolniczej za
granicą [1, 4, 6, 8, 11, 14, 17, 21, 31, 37, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46,
48]. Według norm amerykańskich [39], aby mówić o uprawie konserwującej,
powierzchnia gleby musi być pokryta resztkami organicznymi w co najmniej 30%. W
Stanach Zjednoczonych obowiązuje ustawa, która wprowadza nakazy gospodarowania
w rejonach szczególnie narażonych na erozję gleby. W ustawie tej m. in.
zabrania się jesiennych orek na glebach przeznaczonych pod rośliny jare oraz
zaleca się prowadzenie siewów bez uprawy roli [7, 47]. W tym celu powołano służby
nadzorujące przestrzeganie tej ustawy (Soil Conservation Service). W Polsce
tylko nieliczni nazywają tę technologię uprawą konserwującą [10, 26, 27,
49, 50]. Czarnecki, Seredyn i Barcikowski [9] przez konserwację gruntów ornych
czasowo wyłączonych z produkcji rozumieją poprawę ich kondycji przez
zapobieganie niekorzystnym zmianom w żyzności i stopniu przydatności
rolniczej gleby. Koćmit [20] mówi o konserwującej roli lasu w stosunku do
gleby. Uprawa konserwująca znajduje zastosowanie w rolnictwie integrowanym [27]
i ekologicznym [10] oraz dobrej praktyce rolniczej [25].
Pojęcie "konserwacja" [38] oznacza utrzymywanie czegoś w dobrym
stanie, a "ochrona konserwatorska" [13] to zabiegi mające na celu
utrzymanie w stanie możliwie nie zmienionym obiektu przedstawiającego wartość
przyrodniczą lub kulturową. Zgodnie z tymi definicjami uprawa konserwująca
jest pojęciem właściwym, mającym odpowiedniki w innych językach [11], i
należy je upowszechniać.
Uprawa konserwująca jest konkurencyjna w stosunku do uprawy tradycyjnej. Według
badań Zakładu Technologii Produkcji Roślin Korzeniowych - IHAR w Bydgoszczy
[15] produkcja buraka cukrowego tą technologią pozwala na zmniejszenie kosztów
na uprawę roli o 60-70% oraz na osiąganie dodatkowych korzyści, wynikających
ze zmniejszenia liczby zabiegów uprawowych i liczby przejazdów po polu,
ugniatania gleby, zużycia paliwa i czasu pracy oraz kosztów produkcji buraka.
Przy przechodzeniu do tej technologii powinno się osiągnąć następujące
cele: doprowadzenie gleby do wysokiej kultury, zniszczenie chwastów
wieloletnich, doprowadzenie gleby do właściwego pH oraz wysokiej zawartości P
i K, właściwy stan melioracji oraz wysoki poziom wiedzy.
Według prognoz Stroppela [45] obecny udział uprawy zerowej (1%) i konserwującej
(15%) w Niemczech ma wzrosnąć w ciągu 20 lat odpowiednio do około 5 i 40%.
Podobnego zjawiska można oczekiwać także w Polsce.
Tabela 1
Zalety i wady orki
Zalety | Wady |
1. Długotrwałe działanie spulchniające 2. Lepsze napowietrzanie gleby pobudzające jej aktywność biologiczną 3. Ograniczanie strat części spławialnych i składników pokarmowych 4. Zaoranie chwastów i osypanego ziarna zbóż 5. Dokładne przykrycie międzyplonów i resztek pożniwnych 6. Zwiększenie strefy wzrostu korzeni 7. Równomierne wzbogacenie gleby w próchnicę, wapń i składniki pokarmowe 8. Likwidowanie głębokich kolein |
1. Zniszczenie naturalnej warstwy ochronnej gleby (roślinności
i resztek organicznych) 2. Zmniejszenie populacji geobiontów 3. Niszczenie struktury gleby 4. Sprzyjanie erozji wodnej i wietrznej 5. Przesuszanie warstwy ornej 6. Zaburzenie obiegu składników pokarmowych 7. Zmniejszenie nośności gleby 8. Zbyt szybki rozkład substancji organicznej 9. Zbyt głębokie umieszczanie nawozów organicznych 10. Głębokie umieszczanie nasion chwastów, które w uprawach następczych są wyorywane i pobudzane do kiełkowania 11. Tworzenie podeszwy płużnej i zaskorupienia 12. Wyorywanie kamieni i martwicy glebowej 13. Wymaganie optymalnej wilgotności uprawowej 14. Konieczność doprawiania zaoranego pola 15. Możliwość siewu dopiero po odleżeniu się roli 16. Niska wydajność i wysoka energochłonność |
Rys. 1 Schemat uprawy konserwującej
UPRAWA | Tradycyjna | Konserwująca | Zerowa |
Pożniwna | + | + | - |
Przedzimowa | międzyplon | międzyplon | ścierń |
Wiosenna | + | ||
S I E W | tradycyjny | po płytkiej uprawie lub bezpośredni | bezpośredni |
Rys. 2. Ekonomiczna i ekologiczna ocena różnych systemów uprawy roli [1]
Rys. 3. Światowy trend rozwoju technologii i uprawy roli
Rys. 4. Schemat uprawy buraka cukrowego z siewu bezpośredniego [35]: 1 – orka płytka, 2 – brona + wał strunowy, 3 – herbicyd przedsiewny (Roundup) + N, 4 – herbicyd nalistny
Rys. 5. Plony korzeni buraka cukrowego 1 – [2], 2 – [17], 3
– [5], 4 – [18], 5 – [32], 6 – [22], 7 – [34], 8
– [24].