Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Studia Rynku Produktów Tradycyjnych

24 lipca 2007
Wychodząc naprzeciw potrzebom pozyskania kompleksowej i interdyscyplinarnej wiedzy w zakresie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, w tym w Polsce na Wydziale Ekonomiczno-Rolniczym w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie  zostały  utworzone Studia  Podyplomowe  Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych.

- Powyższą ofertę dydaktyczną kierujemy między innymi do pracowników jednostek administracji rządowej i samorządowej zajmujących się promocją regionu, doradców z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, członków Izb Rolniczych, pracowników inspekcji sanitarnej, weterynaryjnej, nauczycieli średnich szkół rolniczych i pokrewnych zamierzających podnosić swoje kwalifikacje, producentów, którzy pragną pozyskać wiedzę w zakresie omawianej tematyki; do lokalnych liderów kształtujących rozwój alternatywnych form rozwoju obszarów wiejskich; absolwentów studiów rolniczych i pokrewnych, którzy chcą zapoznać się z aktualnymi kierunkami aktywizacji społeczności wiejskiej oraz do osób zainteresowanych wspomnianą problematyką – mówi dr inż. Agnieszka Borowska , Kierownik Studiów.
Podyplomowe Studia Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych przeznaczone są dla absolwentów uczelni wyższych posiadających dyplom licencjata, inżyniera lub magistra z zakresu dowolnych dyscyplin naukowych.

Studia umożliwiają podniesienie kwalifikacji, usystematyzowanie i zdobycie aktualnej wiedzy z zakresu rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki i problematyki Polski. Misją studiów jest przygotowanie jego uczestników do aktywnego współuczestnictwa w budowie rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, jako atrakcyjnej alternatywy rozwoju obszarów, nie tylko wiejskich.

Program studiów uwzględnia wieloaspektowość problematyki i zawiera tematy ekonomiczne, prawne, marketingowe, biznes plan, elementy turystyki, rachunkowości, technologii produkcji, polityki rolnej, zarządzania zmianami, komunikowania społecznego, negocjacji itp.
Studia trwają 2 semestry i obejmują 12 zjazdów sobotnio-niedzielnych. Łącznie wszystkie zjazdy obejmują 240 godzin zajęć dydaktycznych prowadzonych, w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów i seminariów. Zajęcia prowadzić będą między innymi pracownicy naukowi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Izby Rolniczej, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i innych instytucji rządowych i pozarządowych zajmujących się wymienioną problematyką.






POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę