Prof. dr hab. Ewa J. Sawicka-Sienkiewicz
AR we Wrocławiu
Zainteresowanie nowymi roślinami uprawnymi inaczej nazywanymi roślinami
alternatywnymi w ciągu ostatnich kilkunastu lat wyraźnie wzrasta. Świadczą o
tym organizowane konferencje skupiające naukowców zajmujących się warunkami
uprawy, adaptacji gatunków roślin do nowych warunków klimatycznych,
tworzeniem ulepszonych genotypów jak i fitochemików charakteryzujących związki
biologicznie czynne w roślinach oraz ludzi przemysłu podejmujących próbę
wykorzystania tych związków w praktyce (przemysł meblarski, papierniczy,
farmaceutyczny, kosmetyczny produkcji odnawialnych źródeł energii itd.) Rośliny
alternatywne można podzielić na kilka następujących kategorii.
- Rośliny nowe, dotychczas nie uprawiane przez człowieka, a które z powodu
szczególnych właściwości zasługują na uwagę. Do takich roślin należą
gatunki z rodziny Lythraceae, rodzaju Cuphea czy trawy z rodzaju Miscanthus.
- Rośliny "starożytne" uprawiane już przed 3-4 tysiącami lat
przed naszą erą np. przez południowo-amerykańskich Indian, których uprawa
została zaniechana bądź znacznie ograniczona w okresie konkwisty. Do takich
roślin należą szarłat (gatunki z rodzaju Amaranthus ssp.) czy komosa ryżowa
(Chenopodium quinoa Willd.) (NRC 1984, 1989).
- Rośliny uprawiane do końca XIX i początku XX wieku. Zaliczamy tu "Średniowieczne"
rośliny uprawne (często znane już w starożytności), których uprawa została
zaniechana w okresie chemiczno-technicznej rewolucji rolnictwa. Są to rośliny,
które nie wytrzymywały intensywnego nawożenia, chemizacji rolnictwa lub nie
nadawały się do mechanicznego zbioru. Do takich roślin,
których uprawy zaniechano należy soczewica (Lens culinaris Medik.), orkisz
(Triticum
spelta L.), bulwa - topinambur (Helianthus tuberosus L.) czy krokosz barwierski
- saflor (Carthamus tinctorius L.).
- Rośliny uprawiane tradycyjnie w jednych rejonach
świata a dla innych rejonów zupełnie nowe np. łubin w Australii, gryka w
Niemczech czy w Polsce modrak abisyński.
- Rośliny otrzymane metodami biologii molekularnej - rośliny transgeniczne.
Mogą tu zostać zaliczone rośliny dobrze znane ale ze względu na
"manipulację genetyczną" podlegające specjalnej ochronie kontroli
warunków uprawy (pod ścisłą kontrolą) oraz sposobowi rozpowszechnienia (obowiązek
oznakowania). Przykładem może być ziemniak z genem odporności na stonkę,
pomidor z wprowadzonym genem opóźniającym dojrzewanie owoców, rzepak z genem
warunkującym zmieniony skład kwasów tłuszczowych.
Wiele roślin alternatywnych może znaleźć zastosowanie w kilku
wymienionych grupach, co może świadczyć o ich uniwersalności. Od dawna
wiadomo, że większość roślin znanych jako przyprawy znajduje również
zastosowanie w produkcji leków, a rośliny te były znane od dawna medycynie
ludowej oraz wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Alternatywne rośliny uprawne można podzielić na kilka grup w zależności od
ich przeznaczenia:
- Zastępowanie tradycyjnych roślin uprawnych. Należy zdawać sobie sprawę
z tego, że uprawa większości gatunków roślin alternatywnych wymaga zwiększonych
nakładów pracy ręcznej i zwiększonego nadzoru ze strony producenta. Takie
warunki mogą być spełnione w małych i średnich gospodarstwach rolnych. Jest
to jednak opłacalne gdyż uzyskane ceny mogą kilkakrotnie przewyższać ceny
upraw roślin tradycyjnych. Np. szarłat uprawiany w południowej Polsce - od
sześciu lat cena skupu nasion była czterokrotnie wyższa od ceny pszenicy.
Podobnie kształtują się ceny surowca z roślin zielarskich uprawianych na
terenach górskich bądź podgórskich, przeznaczonych dla przemysłu
farmaceutycznego. Zarówno w małych jak i dużych gospodarstwach mogą być
uprawiane rośliny, które zostaną wykorzystane jako odnawialne surowce do
produkcji meblarskiej, papierniczej, opakowań (Miscanthus ssp. - trawa słoniowa,
Polygonum sachalinense
F.Schmidt et Maxim.- rdest sachaliński), oraz rośliny drzewiaste o szybkiej
rotacji takie jak topola, wierzba czy eukaliptus.
- Produkcja odnawialnych surowców dla przemysłu. W związku z kryzysem
paliwowym (lata 70-te) oraz nieuniknionym wyczerpywaniem się naturalnych surowców
kopalnych pochodzenia organicznego (węgiel, ropa, gaz) a także nierównomiernym
rozmieszczeniem ich na ziemi, wzrosło zainteresowanie nowymi roślinami. Uwagę
zwrócono na te gatunki roślin, które wytwarzają związki organiczne
przydatne dla przemysłu chemicznego, farmaceutycznego, maszynowego a nawet
zbrojeniowego. W latach 80-tych w USA powstał projekt GIM (Growing Industrial
Materials) w wyniku którego przeprowadzono badanie ponad 2000 gatunków roślin,
z których do dalszych prac wybrano kilkadziesiąt, a pewnie kilka trafi do
praktyki. Należą tu rośliny oleiste produkujące kwasy tłuszczowe przydatne
dla przemysłu chemicznego np. rośliny z rodzaju Cuphea z rodziny
krwawnicowatych (Lytraceae), gdzie poznano 250
gatunków tworzących kwasy tłuszczowe o różnej długości łańcucha węglowego.
Uprawa takich gatunków może być wykorzystana do otrzymywania surowców mających
zastosowanie w produkcji: smarów, folii, rozpuszczalników, detergentów. W
znacznym stopniu może przyczynić się do redukcji uciążliwych dla środowiska
zakładów przemysłowych.
- Pozyskiwanie odnawialnych źródeł energii. Do grupy roślin dających odnawialne surowce dla przemysłu
można zaliczyć dobrze znane rośliny oleiste i skrobiowe, wykorzystane do
produkcji paliw płynnych - oleju napędowego i etanolu. Do produkcji oleju
napędowego najczęściej wykorzystuje się rzepak jako surowiec do paliwa
ekologicznego, dodatkową zaletą jest zmniejszona emisja dwutlenku węgla (gaz
cieplarniany) do atmosfery oraz dwutlenku siarki, głównego sprawcy kwaśnych
deszczy. Dalsze doskonalenie odmian rzepaku i modyfikacje składu kwasów
tłuszczowych powinny przyczynić się do zwiększenia opłacalności uprawy rzepaku
jako surowca dla przemysłu. Przewiduje się, że w XXI wieku około 1 miliona ha
powierzchni zostanie przeznaczone pod uprawę na ten cel, co spowoduje
zwiększenie do 30% udziału biopaliw w ogólnym bilansie paliwowym. W krajach UE
paliwa te zostały zwolnione z podatku od materiałów pędnych. Problemem nie do
końca jeszcze rozwiązanym jest ciągle wyższy koszt produkcji biodisla od oleju
napędowego pozyskiwanego z ropy naftowej. Na glebach lekkich i zakwaszonych
ziemniaki, żyto i pszenżyto a buraki na glebach cięższych można wykorzystać do
produkcji etanolu, który dodawany jest jako paliwo płynne w mieszankach z
benzyną. Okazało się, że niektóre odmiany pszenżyta dzięki wysokiej zawartości
enzymów amylolitycznych nadają się bardziej do wykorzystania w produkcji
etanolu, gdyż jest on wtedy tańszy niż z ziemniaków i żyta. Do produkcji paliw
stałych będących zamiennikiem węgla perspektywiczna jest uprawa topoli oraz
wikliny na terenach odłogowanych w krajach Skandynawskich a perspektywiczna
jest uprawa miskanta chińskiego "olbrzymiego" i rdestu sachalińskiego.
- Zwiększanie biologicznej różnorodności pokarmu. Na przestrzeni wieków
różnorodność biologiczna pokarmu roślinnego w diecie ludzkiej drastycznie
spadła. Oceniono, że przed 5000 lat (4000 p.n.e) człowiek zbierał do spożycia
blisko 2 tysiące gatunków roślin. Obecnie wykorzystywanych jest około 180
gatunków z czego dominuje w świecie tylko 7 (pszenica, ryż, kukurydza,
ziemniak, maniok, jęczmień i soja). W ograniczeniu bioróżnorodności w pożywieniu
coraz częściej dopatruje się przyczyn: skażenia środowiska, czynników
stresogennych, chorób cywilizacyjnych, które pojawiły się lub nasiliły
dopiero w XX wieku. W XXI wieku powinna nastąpić zmiana w systemie żywienia
człowieka czyli produkcji zdrowej żywności takiej, która będzie pozbawiona
związków szkodliwych dla zdrowia. Rośliny powinny być uprawiane na terenach
nieskażonych - jonami metali ciężkich, pozostałościami pestycydów, azotanów
i azotynów. Najważniejszym zadaniem będzie poszukiwanie i wprowadzanie do
uprawy roślin alternatywnych o wysokiej wartości odżywczej. Do takich roślin
można zaliczyć szarłat uprawny, komosę ryżową, ciecierzycę pospolitą,
ciborę jadalną (migdał ziemny, czufa), topinambur, łubin andyjski i wiele
innych roślin. Na uwagę zasługują również rośliny bulwiaste pochodzące z
rejonu andyjskiego, gdzie podejmowane są próby wprowadzania ich do uprawy.
Perspektywiczne są także rośliny stanowiące tzw. "awaryjną żywność"
odznaczające się wysokimi walorami odżywczymi, które można uprawiać w
ekstremalnych warunkach klimatycznych. Należą tu - yacon (Polymnia sonchifolia
E.P.); maca, peruwiański żeń-szeń (Lepidum meyenii Walpers) i mauca -
dziwaczek (Mirabilis expansa R.P.), rośliny te mają jadalną zarówno część nadziemną jak i
podziemną, są bogate w białko i węglowodany oraz składniki mineralne i uprawia
się je w takich warunkach, w których inne rośliny uprawne nie są w stanie
przeżyć (w Andach powyżej 4000 m npm).
- Ekologizacja rolnictwa.
Zanieczyszczenie środowiska rolniczego spowodowane działalnością człowieka
wymusza zmiany w sposobie gospodarowania. XXI wiek będzie okresem rolnictwa
zrównoważonego czyli takiego, które spełnia wymogi ekologii, produkuje
wystarczającą ilość nietoksycznej żywności, odznacza się zmniejszonym zużyciem
nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Zadanie to wymaga wprowadzania
do uprawy nowych roślin o znacznie mniejszych wymaganiach nawozowych,
odporniejszych na choroby i szkodniki, a także roślin wytwarzających związki
allelopatyczne, pomocne w zwalczaniu chwastów.
- Biologiczna rekultywacja gleby. Wzrasta zapotrzebowanie na gatunki wiążące
azot atmosferyczny, wieloletnie nadające się do uprawy na terenach
zdegradowanych np. rutwica wschodnia (Galega orientalis Lam.). Uprawa roślin
rekultywacyjnych ma na celu zakładanie trwałych użytków zielonych np.
mieszanki wieloletnich gatunków żyta, łubinów oraz lnu. Takie uprawy chronią
glebę przed zachwaszczeniem, przed degradacją gleb odłogowanych lub
niszczonych przez ścieki czy też niesprzyjające warunki atmosferyczne.
Odpowiednio dobrane pięknie kwitnące rośliny wtopione w krajobraz,
przyczyniają się do jego ochrony co ma szczególne znaczenie w rejonach
przeznaczonych na wypoczynek.
- Przeciwdziałanie efektowi cieplarnianemu. Najpoważniejszym zagrożeniem
dla rolnictwa jest pogłębiający się deficyt wodny. Ważnym elementem
zapobiegającym temu zagrożeniu jest wprowadzanie do uprawy roślin oszczędnie
gospodarujących wodą o zwiększonej zdolności absorpcji dwutlenku węgla
atmosferycznego. Należą tu rośliny o fotosyntezie typu C4, tworzące
szybko dużą biomasę do których można zaliczyć miskant olbrzymi i miskant
cukrowy oraz szarłat.
- Produkcja leków, przeciwciał i szczepionek. W tej grupie roślin największe
znaczenie mają rośliny zielarskie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym
jako źródło leków. Należą tu gatunki głównie z trzech rodzin Lamiaceae,
Asteraceae i Apiaceae. Można wymienić lawendę wąskolistną, macierzankę
zwyczajną, cząber ogrodowy, rozmaryn lekarski, szałwię lekarską i wiele
innych. Stale rosnące znaczenie ma produkcja żeń-szenia, wiesiołka i
czosnku. Rośliny te stanowią surowiec dla wielu gałęzi przemysłu w
produkcji mydła, detergentów, szamponów, kosmetyków itp.
Na szczególną uwagę zasługuje grupa roślin, którą nazywamy
transgenicznymi. Tworzenie roślin z wprowadzonymi obcymi genami, często
zmieniającymi tylko jedną cechę stale zyskuje na znaczeniu i pokładane są
duże nadzieje z ich dalszym udoskonalaniem. Prognozy są bardzo optymistyczne.
Jako przykłady można podać:
- Ziemniak odporny na stonkę,
- Zboża odporne na herbicydy,
- Pomidor tworzący owoce o przedłużonym okresie
dojrzewania (minimalizowanie strat w transporcie),
- Rzepak o zmienionym składzie kwasów tłuszczowych (do
produkcji biodisli),
- Świerk, eukaliptus, wierzba o znacznie luźniejszej
strukturze drewna (lignina),
- Rośliny ozdobne o zmienionym terminie kwitnienia,
zapachu, zmienionej budowie kwiatu, o skróconym fotoperiodzie (6h zamiast
14h),
- Możliwość pozyskania roślin z genami kodującymi
syntezę białek, przeciwciał na konkretne czynniki chorobotwórcze (szczególna
rola małych specjalistycznych gospodarstw rolnych),
- Prognozy korzystne dla dalszego rozwoju biotechnologii i zastosowania metod
inżynierii genetycznej. Powstawanie nowych ośrodków naukowych i firm
genetyczno-hodowlanych, które będą w stanie sprostać nowym zadaniom i
przygotowywać materiały dla przyszłych producentów i użytkowników.
Wprowadzanie nowych alternatywnych roślin uprawnych jest zadaniem
wieloletnim, wymagającym pracy wielu zespołów ludzi składających się z
wysokiej klasy profesjonalistów o różnych specjalnościach
(systematyka-ekologia, genetyka, biotechnologia molekularna, hodowla, szczegółowa
uprawa, fizjologia, fitochemia, budowa nowych maszyn rolniczych, produkcja i
technologia wielu gałęzi przemysłu). Szukanie nowych gatunków dzikich lub
prymitywnych uprawnych, zakładanie i ochrona kolekcji (zasoby genowe), selekcja
i cena to przykłady prac początkowych wymagających zaangażowania
specjalistycznych laboratoriów i znacznych nakładów. Dlatego bardzo ważne są
pytania na które należy próbować znaleźć odpowiedź:
- dlaczego wprowadzamy nową roślinę uprawną,
- kto będzie ją uprawiał,
- kto przetwarzał,
- jakie produkty będą zastępowane,
- kiedy będą zwrócone koszty.
Według prognoz wiek XXI będzie wiekiem tworzącym rynek zróżnicowanej i
zdrowej żywności, odnawialnych surowców i źródeł energii i należy
oczekiwać, że rośliny alternatywne zastąpią na wielu polach tradycyjne rośliny
uprawne.
Wykład będzie wygłoszony na zebraniu referatowo-dyskusyjnym Koła PTZ we
Wrocławiu 3 kwietnia 2001 roku.
5978859
1