Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rolnicze nowości wydawnicze

10 października 2006

Edukacja jest podstawą dobrych plonów. Dlatego też przedstawiamy najnowsze książki, które mogą pomóc rolnikom w ich codziennej pracy.

OCHRONA OZDOBNYCH ROŚLIN CEBULOWYCH i BULWIASTYCH
Jest to drugie wydanie tej książki autorstwa naukowców z ISK w Skierniewicach, tym razem w pełni kolorowe, poprawione i uzupełnione o: opisy nowych chorób (fizjologicznych i infekcyjnych) oraz szkodników roślin o podziemnych organach, uprawianych w polu i pod osłonami, również na kwiat cięty, a także o wykaz fungicydów i zoocydów zarejestrowanych do ochrony tej grupy roślin.

UPRAWA ROŚLIN BALKONOWYCH I TARASOWYCH
Książka autorstwa dr Joanny Krause z Akademii Rolniczej w Poznaniu powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku – producentów materiału (wyjściowego oraz roślin w formie gotowej do użycia do dekoracji), projektantów terenów zieleni, dekoratorów powierzchni użyteczności publicznej. W części ogólnej podaje zasady postępowania przy rozmnażaniu tytułowych roślin, agrotechniczne wymagania co do: podłoża, światła, wody, nawożenia, pielęgnacyjne (przycinanie pędów, stosowanie retardantów wzrostu, formowanie, ochrona). Część szczegółowa książki poświęcona jest charakterystyce około 60 gatunków roślin (i ich odmian) ozdobnych z kwiatów i liści oraz ziół, wykorzystywanych do dekoracji balkonów i tarasów. Książka bogato ilustrowana.

UPRAWA CEBULI
Książka autorstwa pracowników naukowych Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach - prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego i prof. dr. hab. Franciszka Adamickiego. Zawiera informacje o uprawie tytułowego warzywa, w tym także cebuli uprawianej z siewu jesiennego. Podaje więc zasady: wyboru stanowiska pod lokalizację plantacji, uprawy gleby, nawożenia, nawadniania, doboru odmian, ochrony przed chwastami, chorobami i szkodnikami, warunków w trakcie przechowywania, w celu uzyskania zdrowego produktu, bardzo dobrej jakości.

UPRAWA ŚLIW
Książka autorstwa dr. Mirosława Sitarka z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Śliwy deserowe są ostatnio bardzo poszukiwanym towarem. Stanowią istotne uzupełnienie różnorodnej oferty owoców przez większą część sezonu. Owoce niektórych nowych odmian nadają się także do przechowywania, przez co wydłuża się okres podaży śliwek na rynku. Opłacalność produkcji śliw zapewnić mogą wyłącznie nowoczesne kwatery zakładane z odmian o poszukiwanych na rynku, dużych, atrakcyjnych, zdrowych owocach. Technologię produkcji takich owoców opisuje właśnie ta książka.


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę