Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Projekt edukacji żywieniowej „Z wizytą gospodarską”

15 lipca 2015
Zakończyła się pierwsza część  warsztatów żywieniowych zorganizowanych przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni pt. „Z wizytą gospodarską”.  Warsztaty dedykowane uczniom klas I-III odbyły się w dość nietypowym miejscu, a mianowicie w gospodarstwie rolnym Pana Klemensa Lemana w Piasznie koło Bytowa. Gospodarstwo Pana Lemana jest wyjątkowe z wielu powodów. Z jednej strony jest to typowe gospodarstwo drobnotowarowe, gdzie wykorzystuje się tradycyjne metody uprawy, prowadzi hodowlę krów, świń i drobnego inwentarza oraz uprawia stare odmiany zbóż i ziemniaków. Z drugiej strony istniejące na terenie gospodarstwa atrakcje m.in. odtworzona osada Gotów czy wieża widokowa, czynią z niego nie lada atrakcję turystyczną w regionie.

W takim właśnie otoczeniu pod koniec czerwca blisko 200 dzieci ze Słupska, Bytowa oraz Gdyni odbyło warsztaty edukacyjne ściśle powiązane z programami prozdrowotnymi ARR „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Głównym założeniem przygotowanego projektu jest zmiana złych nawyków żywieniowych poprzez interaktywne wykłady oraz praktyczną naukę przyrządzania zdrowych, prostych posiłków i wspólną degustację. Wykłady oparte o idee piramidy żywienia, prowadzone były przez wykwalifikowanego dietetyka i uznanego specjalistę z zakresu żywienia dzieci w wieku rozwojowym Agnieszkę Danielewicz z Instytutu Eligo w Gdyni.  Każde zajęcia poprzedzały ćwiczenia fizyczne i oddechowe co sprawiało, że dzieci przykładały większą uwagę i lepiej przyswajały wiedzę w trakcie zajęć teoretycznych. Tematyka wykładów dotyczyła przede wszystkim porządkowania wiedzy o właściwym odżywianiu, poszerzania znajomości różnorodnych produktów spożywczych oraz ich walorów i zastosowania. Prowadząca starała się też przekonywać dzieci do umiaru w jedzeniu słodyczy i piciu słodkich napojów oraz zachowania odpowiednich proporcji pomiędzy ilością jedzenia a dzienną aktywnością psychofizyczną.

Część praktyczna polegająca na własnoręcznym przygotowywaniu kanapek i wspólnej degustacji służyła głównie poznawaniu nowych zdrowych produktów oraz przełamywaniu barier mentalnych dotyczących nawyków żywieniowych. Ciekawym doświadczeniem w tej części było sprawdzenie „wagi” tradycyjnego bochna chleba oraz „odkrycie”, że kupowana w sklepie woda cytrynowa wcale nie zawiera cytryny. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymywały schemat piramidy żywieniowej oraz książeczki edukacyjne „Apetyt na cały dzień”.

Uzupełnieniem części szkoleniowej, dla każdej wycieczki, było zwiedzanie gospodarstwa rolnego. Dzieci wraz z właścicielem odwiedzały budynki gospodarskie i obserwowały z bliska zwierzęta hodowlane: krowy, konie i świnie. Dzieci miały też okazję obejrzeć tradycyjny sad i ogród przydomowy,  poznać  tradycyjne metody  produkcji rolniczej oraz różne rodzaje upraw polowych.

Kontynuując zwiedzanie dzieci mogły dosłownie „przenieść się w czasie” odwiedzając odtworzoną osadę Gotów oraz przeżyć jeden dzień z życia ludów zamieszkujących te tereny przed tysiącami lat. Dzieci w skansenie m.in. własnoręcznie mełły ziarno w autentycznym żarnie i poznawały prastare metody przechowywania żywności.

Wszystkie zapewnione dzieciom atrakcje zostały przygotowane w ten sposób aby ich głównymi walorami były elementy poznawcze i edukacyjne nawiązujące tematycznie do warsztatów żywieniowych. Było to bardzo cenne, gdyż pokazało dzieciom w jaki sposób powstaje żywność i jak wyglądało życie przed wiekami. Doświadczenie tym cenniejsze w dzisiejszych czasach kiedy to coraz częściej na pytanie zadawane najmłodszym „skąd bierze się mleko” pada odpowiedź „ze sklepu”. Poznawanie rolnictwa, metod produkcji  i warsztatu pracy rolnika, a także odkrywanie świata roślin i zwierząt, było też dla niektórych dzieci pierwszym w życiu tego typu doświadczeniem.   

Kolejne grupy odwiedzą gospodarstwo Pana Lemana już we wrześniu na kontynuacji projektu „Z wizytą gospodarską”. 

POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę