Na Wydziale Ekonomii Uniwersytetu Rzeszowskiego – kierunek rolnictwo powstały nowe specjalności – kształtowanie środowiska i przetwórstwo spożywcze. Jakie perspektywy mają absolwenci tych studiów?
Po ukończeniu 4-letnich studiów inżynierskich, z możliwością uzupełnienia wiedzy na studiach magisterskich, absolwenci będą mogli brać udział w realizacji polityki ekologicznej państwa. Absolwenci obu specjalności znajdą zatrudnienie w instytucjach związanych z ochroną i kształtowaniem środowiska, w sektorze gospodarki żywnościowej, w administracji samorządowej, wydziałach rolnictwa i rynku rolnego, przemyśle spożywczym i obrocie artykułami żywnościowymi, małej i dużej gastronomii. Więcej informacji na temat oferty i programu studiów można znaleźć na stronach interentowych www.univ.rzeszow.pl
Degradacja środowiska nasila się. To wymusza pilne działania na rzecz zharmonizowania rozwoju społecznego z przedsięwzięciami prośrodowiskowymi. Chodzi o to, żeby w najbliższej przyszłości, w pionie ochrony środowiska, pracowało jak najwięcej profesjonalnych ekologów i biologów środowiskowych.
Przy Wydziale Ekonomii od wielu lat działa Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej. Jego członkowie uczestniczą w badaniach z zakresu aktualnej problematyki środowiskowej, a także prowadzą różne formy edukacji ekologicznej.
Jedną z nich były przeprowadzone w kwietniu warsztaty edukacyjne dla nauczycieli i uczniów szkół średnich z Podkarpackiego. Celem spotkania była prezentacja wybranych problemów ochrony i kształtowania środowiska regionu oraz tematyki i metod badań, w które mogą włączyć się uczniowie szkół średnich. Zaprezentowane zostały również kierunki działań ekoinżynierii.