Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

„Lubella inspiruje i edukuje” wystartował ogólnopolski program edukacyjny oraz konkurs kulinarny skierowany do gimnazjalistów

15 września 2015
14 września ruszył program edukacyjny o roli produktów zbożowych w diecie „Lubella inspiruje i edukuje”. Projekt skierowany jest do wszystkich uczniów i nauczycieli szkół gimnazjalnych w Polsce. Jego misją jest uświadomienie młodzieży jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają produkty zbożowe. W ramach programu organizowany jest również konkurs kulinarny „Uwielbiam gotować z Lubellą”.

Celem programu jest pokazanie gimnazjalistom, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek oraz jak właściwe odżywianie wpływa na ich zdrowie i sprawność fizyczną, zarówno obecnie jak i w przyszłości. We współpracy z dyplomowanym dietetykiem powstały materiały edukujące o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta i jak istotne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zajmują produkty zbożowe.

Aby wziąć udział w programie wystarczy wejść na stronę www.lubella.pl i pobrać bezpłatne materiały edukacyjne: scenariusz lekcji, uzupełniającą go prezentację Power Point, planszę - Piramida Zdrowego Żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym oraz kartę pracy ucznia.

W oparciu o kompleksowo opracowane materiały nauczyciel może przeprowadzić interesującą lekcję na temat zdrowej diety, właściwego komponowania posiłków oraz roli produktów zbożowych w codziennym menu. Wiedza ta pomoże gimnazjalistom w rozsądnym wyborze składników posiłków, z korzyścią dla zdrowia i sprawności umysłowej.

W konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”, finalizującym program „Lubella inspiruje i edukuje” może wziąć udział klasa, która zdobyła wiedzę na temat tego, co pysznego można zrobić z makaronu, kaszy lub mąki. Wystarczy przygotować swoje ulubione danie przygotowane z wykorzystaniem produktu zbożowego oraz zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, sfotografować je, a następnie wysłać zdjęcie wraz z przepisem na adres e-mail organizatora. Konkurs trwa do 9 października 2015 r. Do wygrania są 4 warsztaty kulinarne dla całej klasy prowadzone przez uczestnika III edycji programu Top Chef Piotra Ceranowicza oraz dietetyczkę Annę Różyk. Wyniki konkursu poznamy do 23 października - tuż przed Światowym Dniem Makaronu.

POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę