Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Łączy nas chleb

3 grudnia 2015
Na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Zduńskiej Dąbrowie w powiecie łowickim  ( województwo łódzkie)   Departament Doradztwa Oświaty Rolniczej i Nauki Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizował pod hasłem  „Spotkanie przy stole - łączy nas chleb’’ imprezę informacyjno promocyjna na temat Programu rozwoju Obszarów Wiejskich 2007 – 2013

       
       


W imprezie uczestniczyli przedstawiciele 45 szkół rolniczych, dla których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ,oddziałów terenowych agencji rolnych oraz KRUS oraz zaproszeni goście i mieszkańcy okolicznych miejscowości. Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w MR i RW
Młodzież ze szkół rolniczych wzięła udział  konkursie na najpiękniej wypieczony bochenek chleba. Konkurs ten był  zwieńczeniem corocznie prowadzonej kampanii, której celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.. Jury pod przewodnictwem wiceministra Nalewajka najbardziej spodobał się chleb wypieczony przez uczniów Zespołu Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu , województwo świętokrzyskie.
Wykład ,,Zrzeszanie się rolników jako element podnoszenia konkurencyjności gospodarstw rolnych’’ wygłosił  Ireneusz Drozdowski, naczelnik Wydziału Spółdzielczości Rolniczej i Grup Producentów Rolnych w Departamencie Doradztwa, Oświaty Rolniczej i Nauki. Natomiast Przemysław Saltarski, radca Ministra w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich dokonał podsumowania PROW 2007-2013 oraz przedstawił  założenia nowego okresu programowania 2014-2020. Odbyły się też warsztaty z pieczenia chleba.
Wydarzenie to stanowiło  również doskonała okazję do zapoznania się z ofertą edukacyjna resortowych szkól rolniczych skierowana dla młodzieży jak i dorosłych, którzy chcą uzupełnić swoje wykształcenie i uzyskać kwalifikacje rolnicze..
Z myślą o uczestnikach i gościach imprezy organizatorzy przygotowali również występy artystyczne  oraz posiłek z kuchni polowej.


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę