To temat cyklu międzynarodowych konferencji naukowych, którego druga edycja rozpoczeła się w czwartek, 16 czerwca o godz. 9.30 w gmachu głównym przy ul. Norwida 25 w sali II R.
Podczas dwudniowych obrad omawiane będą zagadnienia, które dotyczą trzech grup tematycznych:
Wszystkie te obszary badań są ujęte w programach Unii Europejskiej i znajdują się w centrum zainteresowania krajów wspólnoty oraz podlegają regulacjom prawnym UE.
Udział w konferencji zapowiedzieli wybitni specjaliści z Belgii, Niemiec, Izraela i Irlandii, z krajowych ośrodków naukowych w Krakowie, Olsztynie, Toruniu i Poznaniu, a także z Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
Komitetowi organizacyjnemu konferencji przewodniczy kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych prof. Tadeusz TRZISZKA . – Nowością tegorocznej edycji jest sesja poświęcona żywności projektowanej tj. nowej generacji żywności wytwarzanej zgodnie z wymaganiami współczesnego klienta. Żywność ta to surowce i produkty wytwarzane naturalnie o cechach prozdrowotnych lub nutraceutycznych (żywność lecznicza) – ocenia prof. Tadeusz Trziszka. – Program naszych konferencji powinien być drogowskazem dla wszystkich operatorów biznesu wszystkich ogniw łańcucha produkcji żywności, uwzględniając trendy ogólnoświatowe, aspekty innowacyjności i konkurencyjności.
Więcej informacji na temat poruszanych zagadnień i innych kwestii merytorycznych można uzyskać u prof. Tadeusza TRZISZKI pod numerem telefonu: