europejskie forum rolników 2025

Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego

16 czerwca 2005

To temat cyklu międzynarodowych konferencji naukowych, którego druga edycja rozpoczeła się w czwartek, 16 czerwca o godz. 9.30 w gmachu głównym przy ul. Norwida 25 w sali II R.

Podczas dwudniowych obrad omawiane będą zagadnienia, które dotyczą trzech grup tematycznych:

  • jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu produkcji żywności,
  • nowe metody utrwalania żywności pochodzenia zwierzęcego,
  • żywność projektowana.

Wszystkie te obszary badań są ujęte w programach Unii Europejskiej i znajdują się w centrum zainteresowania krajów wspólnoty oraz podlegają regulacjom prawnym UE.

Udział w konferencji zapowiedzieli wybitni specjaliści z Belgii, Niemiec, Izraela i Irlandii, z krajowych ośrodków naukowych w Krakowie, Olsztynie, Toruniu i Poznaniu, a także z Akademii Rolniczej we Wrocławiu.

Komitetowi organizacyjnemu konferencji przewodniczy kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych prof. Tadeusz TRZISZKA . – Nowością tegorocznej edycji jest sesja poświęcona żywności projektowanej tj. nowej generacji żywności wytwarzanej zgodnie z wymaganiami współczesnego klienta. Żywność ta to surowce i produkty wytwarzane naturalnie o cechach prozdrowotnych lub nutraceutycznych (żywność lecznicza) – ocenia prof. Tadeusz Trziszka. – Program naszych konferencji powinien być drogowskazem dla wszystkich operatorów biznesu wszystkich ogniw łańcucha produkcji żywności, uwzględniając trendy ogólnoświatowe, aspekty innowacyjności i konkurencyjności.

Więcej informacji na temat poruszanych zagadnień i innych kwestii merytorycznych można uzyskać u prof. Tadeusza TRZISZKI pod numerem telefonu:

  • 3205 121 lub 601 716 618 .

POWIĄZANE

Parlament europejski i Rada Europy osiągnęli porozumienie w sprawie nowoczesnych...

Co jest dla nas najważniejsze przy zakupie i spożywaniu soków? Stowarzyszenie Kr...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę