Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Jakość i bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego

16 czerwca 2005

To temat cyklu międzynarodowych konferencji naukowych, którego druga edycja rozpoczeła się w czwartek, 16 czerwca o godz. 9.30 w gmachu głównym przy ul. Norwida 25 w sali II R.

Podczas dwudniowych obrad omawiane będą zagadnienia, które dotyczą trzech grup tematycznych:

  • jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu produkcji żywności,
  • nowe metody utrwalania żywności pochodzenia zwierzęcego,
  • żywność projektowana.

Wszystkie te obszary badań są ujęte w programach Unii Europejskiej i znajdują się w centrum zainteresowania krajów wspólnoty oraz podlegają regulacjom prawnym UE.

Udział w konferencji zapowiedzieli wybitni specjaliści z Belgii, Niemiec, Izraela i Irlandii, z krajowych ośrodków naukowych w Krakowie, Olsztynie, Toruniu i Poznaniu, a także z Akademii Rolniczej we Wrocławiu.

Komitetowi organizacyjnemu konferencji przewodniczy kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych prof. Tadeusz TRZISZKA . – Nowością tegorocznej edycji jest sesja poświęcona żywności projektowanej tj. nowej generacji żywności wytwarzanej zgodnie z wymaganiami współczesnego klienta. Żywność ta to surowce i produkty wytwarzane naturalnie o cechach prozdrowotnych lub nutraceutycznych (żywność lecznicza) – ocenia prof. Tadeusz Trziszka. – Program naszych konferencji powinien być drogowskazem dla wszystkich operatorów biznesu wszystkich ogniw łańcucha produkcji żywności, uwzględniając trendy ogólnoświatowe, aspekty innowacyjności i konkurencyjności.

Więcej informacji na temat poruszanych zagadnień i innych kwestii merytorycznych można uzyskać u prof. Tadeusza TRZISZKI pod numerem telefonu:

  • 3205 121 lub 601 716 618 .

POWIĄZANE

Waszyngton, 10 września 2025 r. – Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ogłos...

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę