Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gastronomia w turystyce wiejskiej

11 stycznia 2008
Starostwo Powiatowe w Łęczycy oraz Fundacja Wspomagania Wsi w dniach 14 – 17 stycznia organizują  na 4-dniowe szkolenie w zakresie gastronomii w turystyce wiejskiej.
Program szkolenia
Dzień I – 8 godz.
Opłacalność działalności gastronomicznej
Zasadnicze czynniki decydujące o opłacalności przedsięwzięcia.
Marketing w działalności gastronomicznej.
Przepisy podatkowe dotyczące działalności gastronomicznej.

Dzień II – 8 godz.
Higiena żywienia i ekologiczna produkcja żywności
Podstawy mikrobiologii i zatrucia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego i chemicznego.
Zasady dezynfekcji i zapobieganie zatruciom pokarmowym.
Zabezpieczenie przed degradacją środowiska naturalnego, gromadzenie i utylizacja odpadów i ścieków. Utrzymanie higieny w obiekcie służącym do produkcji i przechowywania żywności.
Przepisy sanitarne w działalności gastronomicznej.

Dzień III – 8 godz.
Racjonalne żywienie turystów
Zasady racjonalnego żywienia turystów
- normy żywieniowe,
- dzienne racje pokarmowe,
- opracowanie jadłospisów.
Kalkulacje racji pokarmowych i ustalenie cen posiłków.

Dzień IV – 8 godz.
Organizacja i techniki obsługi konsumentów
Zajęcia praktyczne na bazie wybranego obiektu gastronomicznego
- rodzaje naczyń stołowych,
- zasady nakrywania stołu,
- zasady serwowania potraw,
- zasady obsługi klienta,
- rodzaje przyjęć i ich organizacja.
Wyposażenie pomieszczeń konsumpcyjnych w obiektach świadczących usługi żywieniowe

POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę