Gastronomia w turystyce wiejskiej

11 stycznia 2008
Starostwo Powiatowe w Łęczycy oraz Fundacja Wspomagania Wsi w dniach 14 – 17 stycznia organizują  na 4-dniowe szkolenie w zakresie gastronomii w turystyce wiejskiej.
Program szkolenia
Dzień I – 8 godz.
Opłacalność działalności gastronomicznej
Zasadnicze czynniki decydujące o opłacalności przedsięwzięcia.
Marketing w działalności gastronomicznej.
Przepisy podatkowe dotyczące działalności gastronomicznej.

Dzień II – 8 godz.
Higiena żywienia i ekologiczna produkcja żywności
Podstawy mikrobiologii i zatrucia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego i chemicznego.
Zasady dezynfekcji i zapobieganie zatruciom pokarmowym.
Zabezpieczenie przed degradacją środowiska naturalnego, gromadzenie i utylizacja odpadów i ścieków. Utrzymanie higieny w obiekcie służącym do produkcji i przechowywania żywności.
Przepisy sanitarne w działalności gastronomicznej.

Dzień III – 8 godz.
Racjonalne żywienie turystów
Zasady racjonalnego żywienia turystów
- normy żywieniowe,
- dzienne racje pokarmowe,
- opracowanie jadłospisów.
Kalkulacje racji pokarmowych i ustalenie cen posiłków.

Dzień IV – 8 godz.
Organizacja i techniki obsługi konsumentów
Zajęcia praktyczne na bazie wybranego obiektu gastronomicznego
- rodzaje naczyń stołowych,
- zasady nakrywania stołu,
- zasady serwowania potraw,
- zasady obsługi klienta,
- rodzaje przyjęć i ich organizacja.
Wyposażenie pomieszczeń konsumpcyjnych w obiektach świadczących usługi żywieniowe

POWIĄZANE

Wojna w Ukrainie jest katastrofą nie tylko dla ludzi, prowadzi także do ogromnyc...

Kiedy, jak i dlaczego zmieniamy mleko w diecie dziecka? Powodów może być mnóstwo...

Do członków Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego "ASAP"– dołącza fi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę