Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu z myślą o doradcach rolnych z wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego zajmujących się problematyką dotyczącą organizacji sprzedaży żywności wyprodukowanej przez rolnika w gospodarstwie 9 września 2014 roku w swojej siedzibie w Radomiu organizuje szkolenie nt. „Gospodarstwa prowadzące sprzedaż bezpośrednią żywności i ich rola w rozwoju rynku lokalnego” .
Program szkolenia składa się z części teoretycznej oraz praktycznej - warsztaty, które mają na celu przekazanie doradcom wiedzy praktycznej dla zakładów, w których prowadzone jest przetwórstwo żywności w małych zakładach z surowców wyprodukowanych w gospodarstwie. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Ramowy program szkolenia
Formy wprowadzania do obrotu surowców i żywności przetworzonej pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Gospodarstwo rolne z działalnością przetwórczą – wymagania formalne i prawne.
Marketing i przygotowanie produktów do sprzedaży w gospodarstwie rolnym i małych zakładach przetwórczych.
Grupa producentów – jako forma zdobycia pozycji na rynku żywności.
Ekonomiczne podstawy dywersyfikacji działalności w gospodarstwie związane z produkcją żywności.
Przykłady działalności w gospodarstwie- wizyta w gospodarstwie, zakładzie przetwórczym, grupie producentów.