Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, z projektu: „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego” organizuje ( wrzesień – grudzień 2013 r.) szkolenia z przetwórstwa surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa. Ich celem jest u przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności z zakresu przetwórstwa surowców rolniczych w gospodarstwie i małym zakładzie.
Do udziału w szkoleniach organizatorzy zapraszają przedstawicieli sektora doradztwa rolniczego, rolników, członków lokalnych grup działania, uczniów ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych sektora rolno-spożywczego, nauczycieli szkół sektora rolno-spożywczego, przedstawicieli instytucji okołorolniczych. Udział w szkoleniu jest bezpłatny (dydaktyka, materiały szkoleniowe, nocleg, wyżywienie), instytucja delegująca pokrywa jedynie koszt dojazdu uczestników.
Planowane tematy szkoleń:
1. „Przetwórstwo zbóż na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” - szkolenie dwudniowe
2. „Przetwórstwo owoców i warzyw na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” - szkolenie dwudniowe
3. „Przetwórstwo mięsa na poziomie gospodarstwa w ramach działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej (MLO), systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” - szkolenie dwudniowe
4. „Przetwórstwo mleka na poziomie gospodarstwa w ramach działalności marginalnej i lokalnej (MLO) systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość”- szkolenie dwudniowe
5. „Przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” - 3-dniowe szkolenia, podczas których omawiane będzie przetwórstwo zbóż, mięsa, mleka oraz owoców i warzyw.
6802350
1