Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu w konsorcjum z Krajową Radą Izb Rolniczych rozpoczęło realizacje drugiego etapu projektu „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych (zboże, owoce, mięso, mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej” w ramach działania Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”. W ramach projektu planowane jest w okresie od 7.01 – 27.05.2015 roku zorganizowanie 59 szkoleń
- Głównym celem dwudniowych szkoleń jest przekazanie wiedzy z zakresu technologii procesów produkcyjnych, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności i wymagań prawno-administracyjnych przy zakładaniu działalności małego przetwórstwa w postaci teoretycznej (wykłady) i praktycznej (warsztaty obejmujące produkcję: soku naturalnego, kiełbasy, sera twardego, mąki). Uczestnicy zapoznają się także z możliwościami pozyskiwania środków finansowych wspierających działalność przetwórczą – informuje CDR.
Szkolenia i warsztaty prowadzone są w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa w siedzibie CDR O/Radom – ul. Chorzowska 16/18 oraz w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach.
Koszty uczestnictwa w szkoleniu, koszty dojazdu na szkolenie i koszty organizacyjne finansowane są z budżetu projektu.