Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Będą szkolić rolników

3 grudnia 2015
Konsorcjum w składzie: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej„POLSUS”- Lider oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny- Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Wielkopolska Izba Rolnicza, Kujawsko- Pomorska Izba Rolnicza, Mazowiecka Izba Rolnicza Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Izba Rolnicza w Opolu organizuje na terenie całego kraju cykl szkoleń pt.„Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt” realizowanych w ramach operacji szkoleniowej objętej umową o przyznanie pomocy nr 00002-6900-FA1900396/13 dla działania „Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.


Szkolenia mają charakter ogólnopolski, ze szczególnym uwzględnieniem województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, łódzkiego, opolskiego i lubelskiego. W szkoleniach mogą wziąć udział również zainteresowani rolnicy z województw sąsiadujących.

Szkolenia są bezpłatne i przeznaczone dla rolników utrzymujących stada powyżej 20 loch.
 Będą  odbywały się w okresach jesienno-zimowych, w dwóch etapach. Planowany początek pierwszego etapu: styczeń 2014 r. Organizatorzy zapewniają materiały szkoleniowe oraz bufet kawowy i obiad.

Tematyka szkoleń pt. „Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt”

I. Rozród (8 godz.)
1.    Wybrane zasady prawidłowej eksploatacji knurów
2.    Czynniki ograniczające uzyskiwanie optymalnych efektów produkcyjnych
3.    Optymalne wykorzystywanie potencjału hodowlanego świń
4.    Czynniki wspomagające rozród
5.    Wybrane elementy prawidłowego przygotowania loch do rozrodu
6.    Rozród jako proces fizjologiczny
7.    Biotechnologiczne metody doskonalenia rozrodu świń
8.    Najczęściej popełniane błędy w inseminacji trzody chlewnej
9.    Zasady poprawnie wykonanego zabiegu inseminacjnego nasieniem pozyskiwanym we  
             własnym gospodarstwie i pochodzącym ze stacji knurów
10.    Rozpoznawanie objawów rui, czynniki warunkujące jej występowanie i metody stymulacji
II. Odchów prosiąt (4 godz.)
1.    Postępowanie z lochą przed porodem
2.    Właściwy przebieg porodu, opieka nad lochą i prosiętami
3.    Wpływ żywienia na płodność i plenność  loch oraz kondycję prosiąt
4.    Żywienie lochy w okresie laktacji i dokarmianie prosiąt, odsadzanie prosiąt.
III. Bioasekuracja (4 godz.)
1.    Koszty suboptymalne stanu zdrowotnego stada podstawowego, prosiąt i warchlaków
2.    Zasady bioasekuracji, kwarantanny i aklimatyzacji
3.    Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
4.    Profilaktyka swoista ważnych ekonomicznie chorób świń






POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę