W dniu 27 stycznia 2017 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/138 z dnia 16 stycznia br. dodające do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych nazwę Raclette de Savoie (CHOG).
Jest to produkowany z parzonego twarogu francuski półtwardy ser z dziurami. Okres jego dojrzewania to ok. 3 miesiące. Raclette de Savoie charakteryzuje się pełnym, pikantnym, słodkim i lekko owocowym smakiem i odznacza się łagodnym, ale wyraźnym i dojrzałym zapachem.
Jest to ser o prasowanej, niegotowanej masie, przygotowywany z surowego lub poddanego obróbce termicznej mleka krowiego. Ma kształt kręgu o średnicy 28 cm-34 cm i wysokości boku 6 cm-7,5 cm. Całkowita zawartość suchej masy w tym serze wynosi co najmniej 56%. Stosunek tłuszczu do masy suchej mieści się w przedziale 48%-52%. Zawartość soli wynosi od 1,4% do 2,2%. Wartość pH sera "Raclette de Savoie" to co najmniej 5,5, a zawartość amoniaku wynosi minimum 60 mg/100 g sera. Produkt ten posiada pokrytą mazią skórkę w kolorze żółtym do brązowego oraz masę w kolorze białego do jasnożółtego. Jego masa może zawierać kilka otworów, a jej konsystencja jest zwarta i rozpływająca się w ustach.
Obszar geograficzny obejmuje całe departamenty Savoie i Haute-Savoie oraz część gmin w departamentach Ain i Isere (zachodnia Francja). Wszystkie czynności związane z produkcją mleka, przetwarzaniem i dojrzewaniem odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.
Uzasadnione jest to znacznymi zasobami paszowymi tego regionu, które wykorzystuje się w produkcji serów. Właściwości tych zasobów przenoszą się na ser. Związek sera "Raclette de Savoie" z obszarem geograficznym opiera się na jego określonej jakości. Jego specyfika wynika z umiejętności w zakresie produkcji mleka i produkcji charakterystycznych dla regionu.
Produkcja mleka na obszarze geograficznym pozwala nie tylko na optymalne wykorzystanie zasobów użytków zielonych z poszanowaniem dawnych zwyczajów, lecz także na wykorzystanie mleka pochodzącego od tradycyjnych ras. Mleko to, produkowane w dużych ilościach dzięki szczególnemu żywieniu krów, lepiej nadaje się do produkcji sera "Raclette de Savoie" niż mleko otrzymane od innych ras utrzymywanych w tych samych warunkach.
Raclette de Savoie jest 54 francuskim serem objętym ochroną, dziewiątym w unijnym rejestrze CHOG.
FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE, KE