Przeglądy mają to do siebie, że pozwalają na szybką ocenę sytuacji. Tak też było z „Berry Fest - Przeglądem alkoholi z owoców jagodowych” w pałacu Mała Wieś, nieopodal Grójca. Tytuł moim zdaniem zbyt skromny, bowiem zgromadzenie najlepszych specjalistów od wytwarzania napitków, i uczestniczenie jurorów rangi krajowej oraz międzynarodowej, a co szczególnie ważne - plantatorów, dało efekt w postaci otwarcia tematu pt. Którędy może podążać ta część polskiego rolnictwa.
To spotkanie miało swój ciąg dalszy w postaci „Berry Innovation Conference 2023 - drugi przegląd jagodowych innowacji”. Tematem było przełamywanie schematów i kreowanie rynku dla branży jagodowej. Zaprezentowano źródła sukcesu uznanych innowatorów, m.in. Aronii Eggert, Fieldstone, Greenvit, Weremczuk, czy twórców Jagodowego Factory.
Obrażające oferty w skupie
Żeby docenić powagę tematu nie można zapominać o trudnej sytuacji plantatorów, pamiętać o twardym konserwatyzmie właścicieli fabryk pulpy owocowej i wspomnieć o krążącym w środowisku plantatorów porównaniu tej polskiej anomalii do rolnictwa Trzeciego Świata – groszowe wynagrodzenie w skupach płodów i eksport np. pulpy lub koncentratów do krajów rozwiniętych.
Polska – światowy lider w eksporcie i produkcji aronii przeważającą część zbiorów (statystyki podają 80%) eksportuje w postaci surowca do dalszego przerobu. Natomiast ekonomiczny dysonans między nieopłacalnym skupem a produktem finalnym w postaci wina lub nalewki będzie malał wraz z rozwojem rynku jagodowych napitków. Rozwój tego rynku to wydłużenie łańcucha wartości zebranych plonów.
Podczas spotkań profesjonalistów zajmujących się uprawą, jak i przerabiających
owoce na nalewki i wina owocowe, przewijał się wątek przetwarzania tych owoców, które pozostałyby na krzakach i zmarniały. W obecnej sytuacji braku rąk do zbiorów i porażających cenach skupu na pulpę, nie mają przyszłości sady takich owoców jak agrest, czerwona i biała porzeczka. Przykład tylko jednej manufaktury win owocowych – przerobiła 75 ton ww. owoców, w tym było 60 ton takich, którym groziło zmarnowanie.
Pod sztandarem Berry Fest
Pod emblematem Berry Fest odbyło się już drugie takie spotkanie, które pokazało problemy tej części rolnictwa, możliwości jego rozwiązania i poziom jakości, na który mogą się wspiąć polskie manufaktury win i nalewek. Oceny przeprowadzali fachowcy z międzynarodowym doświadczeniem enologicznym i wiedzą o kulinarnych konfiguracjach.
Warto przywołać opinię Pana Mikołaja Reya (tak, to ten ród) – telewizyjnego przewodnika po polskiej kuchni regionalnej, eksperta kulinarnego, entuzjasty wyzwań gastronomicznych i sukcesów polskich producentów -
„Berry Fest to okazja do poznania kunsztu produkcji win owocowych i nalewek oraz osób produkujących te wspaniałe trunki. A zaprezentowane w pałacu w Małej Wsi polskie alkohole owocowe mogą być świetnym produktem promującym Polskę i polskie owoce jagodowe w kraju i za granicą”.
Tu trzeba przypomnieć czas przyjmowania Polski do UE w 2004 roku i uroczystość w Brukseli, podczas której polski minister rolnictwa wręczał Staropolskie nalewki wszystkim unijnym ministrom rolnictwa. Podobnie wyglądała sytuacja podczas oficjalnej inauguracji polskiej prezydencji w Radzie UE w roku 2011.
I dziś także te nalewki są prezentem dla zagranicznych vipów wychodzących z najważniejszych urzędów polskich. W Pałacu w Małej Wsi można było zobaczyć taki pięknie dobrany i opakowany zestaw.
Kategoria medalowa
Kolejne kroki w karierze przetworzonych superowoców prowadzą drogą udekorowaną medalami. Wiele medali z ww. pałacu w Małej Wsi wywieźli producenci jagodowych trunków. Natomiast w blasku reflektorów podczas październikowej gali finałowej ogłoszono wyniki konkursu „Złote Innowacje FMCG & Retail 2023”. Uroczystość zorganizowano na scenie Teatru Kamienica.
"Złote Innowacje" to coroczne wydarzenie, które wyróżnia najbardziej innowacyjne produkty i usługi na rynku FMCG i Retail. Tegoroczna, już piąta edycja, zyskała szczególną uwagę ze względu na wyjątkowy poziom innowacyjności zgłaszanych produktów. W grupie "odpowiedź na potrzeby", w kategorii superowoców, zwycięzcą okazało się ekologiczne wino aroniowe „Potęga Tradycji” produkowane w konińskiej firmie VIN-KON.
Natomiast nominacje od jury konkursu „Złote Innowacje” otrzymał: sproszkowany biokoncentrat z jagody kamczackiej Biohaskap firmy
Nutracevit”, bioocet z wina aroniowo-porzeczkowego „Korab Garden”, oraz baton liofilizowany „Fitberrek” z Gospodarstwa Rolnego „Blueberry” Krzeszów. Na wyróżnienie zasłużył shot rokitnikowy z Podlasia firmy „Szarłat” i ekologiczny miód kremowany z aronią firmy „Aronia Eggert”.
Jak wyjaśnia Pani Natasza Faron, dyrektor marketingu w firmie VIN-KON
to konsumenci w internetowym plebiscycie wybierają najbardziej innowacyjne rozwiązania, co sprawia, że nagrody są wyjątkowo cenne zarówno dla producentów, jak i konsumentów. A nagrodzone wino ”Potęga Tradycji” z ekologicznych owoców aronii, to przykład, jak tradycja i natura mogą łączyć się z nowoczesnym podejściem, tworząc produkt spełniający potrzeby dzisiejszego rynku. Wśród potrzeb konsumentów kluczowymi są świadome wybory, dbanie o zdrowie, naturalność produktów, a właśnie owoce aronii to bogate źródło antyoksydantów i innych cennych składników odżywczych. Pierwsze miejsce w swojej kategorii dowodzi, że świadome korzystanie z natury i tradycyjnych metod w produkcji może być kluczem do sukcesu na konkurencyjnym rynku FMCG.
Znacząca rola trunków
Za podsumowanie może służyć wypowiedź Pana Zbigniewa Kmiecia, głównego eksperta ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP, gastronoma, oceniającego wspomniany na wstępie „Przegląd alkoholi z owoców jagodowych” -
- „Alkohole na bazie owoców jagodowych mogą odnieść sukces rynkowy i mogą przynieść dobrobyt ich producentom. Ale przede wszystkim mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa.
Współczesny rynek alkoholi na świecie poszukuje rzeczy oryginalnych, poszukuje rzeczy niszowych i poszukuje rzeczy z określoną jasną tożsamością regionalną, narodową z jasnym osadzeniem w tradycji kulinarnej. Nawet, jeżeli nie dosłownie, to chodzi po prostu o pewny układ smaków, połączeń, o pewien sposób rozumienia, o ducha tradycji kulinarnej. Uważam, że owoce jagodowe, jak prawie żaden inny produkt, oddają ducha kuchni polskiej”.
oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: Bohdan Juchniewicz (Stowarzyszenie „Polska Ekologia”)