A_BIO_AGRO_950

Żywność organiczna ma dobry wpływ na serce

31 marca 2009
Uprawiane organicznie owoce i warzywa mogą przynosić zdrowiu więcej korzyści, niż ich hodowane metodami przemysłowymi odpowiedniki - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Podczas trwających dziesięć lat badań naukowcy z University of California stwierdzali w pomidorach pochodzących z upraw organicznych niemal dwa razy wyższe (o 79-97 procent) stężenie korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy - flawonoidów: kwercetyny i kempferolu.
Flawonoidy między innymi obniżają podwyższone ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca i udarów mózgu. Zdaniem autorów badań, odmienne właściwości organicznych pomidorów mogą wynikać z różnej zawartości azotu w glebie - w rolnictwie organicznym nie stosuje się sztucznych nawozów.
Flawonoidy są wytwarzane w większych ilościach przez rośliny rosnące na nieurodzajnej ziemi. Duże ilości azotu przy sztucznym nawożeniu "rozleniwiają" - nie pobudzają roślin do produkcji flawonoidów.
Wyniki wcześniejszych badań wskazują, że flawonoidy nie tylko korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także mogą zapobiegać demencji oraz niektórym nowotworom.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę