Uprawiane organicznie owoce i warzywa mogą przynosić zdrowiu więcej korzyści, niż ich hodowane metodami przemysłowymi odpowiedniki - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Podczas trwających dziesięć lat badań naukowcy z University of California stwierdzali w pomidorach pochodzących z upraw organicznych niemal dwa razy wyższe (o 79-97 procent) stężenie korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy - flawonoidów: kwercetyny i kempferolu.
Flawonoidy między innymi obniżają podwyższone ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca i udarów mózgu. Zdaniem autorów badań, odmienne właściwości organicznych pomidorów mogą wynikać z różnej zawartości azotu w glebie - w rolnictwie organicznym nie stosuje się sztucznych nawozów.
Flawonoidy są wytwarzane w większych ilościach przez rośliny rosnące na nieurodzajnej ziemi. Duże ilości azotu przy sztucznym nawożeniu "rozleniwiają" - nie pobudzają roślin do produkcji flawonoidów.
Wyniki wcześniejszych badań wskazują, że flawonoidy nie tylko korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także mogą zapobiegać demencji oraz niektórym nowotworom.