Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywność coraz bezpieczniejsza

7 maja 2004

Komisja Europejska pozytywnie oceniła postępy krajów członkowskich w dostosowywaniu się do unijnych wymogów bezpieczeństwa żywności.

Komisja podkreśliła, iż postępy krajów członkowskich są wynikiem efektywnej współpracy między władzami krajów kandydujących i Komisją Europejską. Nie wszystkie jednak przepisy i standardy zostały wdrożone 1 maja 2004 r. Wdrażanie niektórych z nich zostało objęte okresami przejściowymi.

Polska uzyskała okresy przejściowe na dostosowanie do standardów unijnych dla:

• 113 zakładów przetwórstwa mleka (do 31 grudnia 2006 r.);
• 332 zakładów przetwórstwa mięsnego (do 31 grudnia 2007 r.);
• 40 zakładów przetwórstwa rybnego (do 31 grudnia 2006 r.).

Produkty pochodzące z tych zakładów będą dopuszczone do obrotu i spożycia jedynie na terenie Polski.

Ponadto przyznano Polsce okres przejściowy do końca 2006 r. na dostosowanie gospodarstw do wspólnotowych standardów jakości mleka surowego kierowanego do przerobu. Wciąż mała liczba gospodarstw produkuje mleko o jakości odpowiadającej unijnym wymogom. Dotyczy to zwłaszcza zawartości bakterii i komórek somatycznych w mleku. Polsce udało się jednak wynegocjować, że do końca 2006 r. mleko niespełniające standardów wspólnotowych będzie mogło być przetwarzane nie tylko w zakładach objętych okresem przejściowym, ale również w tych, które spełniają standardy lub uzyskają w przyszłości certyfikaty zgodności. Produkty wytworzone z mleka gorszej jakości będą mogły być dopuszczone jedynie na rynek krajowy.

Okres przejściowy do końca 2009 r. obowiązywać będzie w kwestii dostosowania do standardów dobrostanu kur – niosek. W dziedzinie problematyki fitosanitarnej wynegocjowano dwa następujące okresy przejściowe:

• do końca 2006 r. – na dostosowanie dokumentacji rejestracyjnej czterech substancji używanych do produkcji ochrony roślin (2,4 – D, MCPA, Carbendazim i Mecoprop),
• przez 10 lat będzie w Polsce możliwa uprawa jedynie odmian ziemniaka odpornych na raka ziemniaczanego.

Polska uzyskała najwięcej okresów przejściowych w dziedzinie bezpieczeństwa żywności spośród nowych państw członkowskich.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę