biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Zmiany w naszym menu

14 kwietnia 2004

Obfitość artykułów spożywczych, która pojawiła się w naszych sklepach na poczatku lat 90. wpłynęła na zmianę nawyków żywieniowych Polaków.

Zwiększył się znacząco udział produktów pochodzenia roślinnego w naszej diecie, a na polskich stołach pojawiły się dotąd nie znane przysmaki z różnych stron świata.
Sprzyjały temu kampanie promocyjne nowych towarów spożywczych. Nie bez wpływu na nawyki żywieniowe pozostały też wojaże Polaków, z których wraz ze wspomnieniami przywozili oni przepisy na nowe potrawy. Ale wiele z nich, podobnie jak przypraw, w zasadzie powróciło do naszej kuchni po 40-letniej nieobecności, spowodowanej "potrzebami wyższego rzędu", czyli budowaniem hut, kopalń i przemysłu zbrojeniowego, co drenowało nasz kraj z dewiz.

Przez dziesięciolecia nawyki konsumpcyjne Polaków kształtowały bardziej permanentne niedobory artykułów żywnościowych i ich mały wybór, niż tradycje kulinarne i zasobność kieszeni. Otwarcie naszego rynku na zagraniczne artykuły spozywcze na początku transformacji sprawiło, że Polacy zachłysnęli się nowymi produktami jak np. sery pleśniowe, jogurty, chisy, egzotyczne owoce.


POWIĄZANE

W gospodarstwach rolnych generowane są różne odpady, z których wiele wymaga odpo...

Myślisz, że domek narzędziowy sprawdza się tylko do przechowywania różnych przed...

Waszyngton / Sydney, 23 lipca 2025 r. Prezydent Donald J. Trump po raz kolejny s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę