Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zmiany w naszym menu

14 kwietnia 2004

Obfitość artykułów spożywczych, która pojawiła się w naszych sklepach na poczatku lat 90. wpłynęła na zmianę nawyków żywieniowych Polaków.

Zwiększył się znacząco udział produktów pochodzenia roślinnego w naszej diecie, a na polskich stołach pojawiły się dotąd nie znane przysmaki z różnych stron świata.
Sprzyjały temu kampanie promocyjne nowych towarów spożywczych. Nie bez wpływu na nawyki żywieniowe pozostały też wojaże Polaków, z których wraz ze wspomnieniami przywozili oni przepisy na nowe potrawy. Ale wiele z nich, podobnie jak przypraw, w zasadzie powróciło do naszej kuchni po 40-letniej nieobecności, spowodowanej "potrzebami wyższego rzędu", czyli budowaniem hut, kopalń i przemysłu zbrojeniowego, co drenowało nasz kraj z dewiz.

Przez dziesięciolecia nawyki konsumpcyjne Polaków kształtowały bardziej permanentne niedobory artykułów żywnościowych i ich mały wybór, niż tradycje kulinarne i zasobność kieszeni. Otwarcie naszego rynku na zagraniczne artykuły spozywcze na początku transformacji sprawiło, że Polacy zachłysnęli się nowymi produktami jak np. sery pleśniowe, jogurty, chisy, egzotyczne owoce.


POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę