Producentom żywności opłaca się oszukiwać. Zamiast mięsa czy ryby firmy pakują do produktów wodę. 15% żywności nie spełnia norm - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna", powołując się na najnowsze dane Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dzięki łamaniu przepisów producenci żywności dostają warte miliony złotych zamówienia z super- i hipermarketów, a przyłapani na oszustwie nie ryzykują prawie nic. Średnia kara za zaniżanie jakości produktów to zaledwie... trzy tysiące złotych - wytyka "DGP".
Z danych Inspekcji Jakości wynika m.in., że nieprawidłowości w przypadku tzw. parametrów fizyko-chemicznych miała tylko jedna piąta zbadanych przetworów rybnych, 15% wędlin, siedem procent soków i nektarów, pięć procent masła. Wszystkie te produkty zawierały zbyt dużą ilość wody. Jeszcze gorzej jest w przypadku piwa. Co czwarte ma zaniżoną zawartość ekstraktu słodowo-chmielowego oraz alkoholu.
Więcej szczegółów dziś na łamach "Dziennika Gazety Prawnej".