Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Wody smakowe. Pić czy nie pić?

6 lipca 2012
Kiedy z nieba leje się żar człowiek myśli tylko o jednym... Jak ugasić pragnienie! Pierwsze co przychodzi na myśl, to wypić łyk ożywczej wody. Na sklepowych półkach kuszą wody smakowe – truskawkowe, jabłkowe, cytrynowe. Nie zawsze mamy świadomość, co tak naprawdę się w nich kryje.

Dorosły człowiek powinien w ciągu upalnego dnia wypić ok. 2 litrów wody. Gdy wybiera tę smakową, to tylko – jak mówią specjaliści – sam sobie szkodzi.
– Konsumenci powinni wiedzieć, że wiele składników dodawanych do wód smakowych negatywnie wpływa na nasz organizm. M.in. obciążają układ trawienny i wątrobę. Na pewno nie są wskazane dla osób na diecie, czy cierpiących na cukrzycę. Lepiej ich unikać – ostrzega lekarz dietetyk Agnieszka Arendarczyk-Grzybek (42 l.).

Wody smakowe różnią się bowiem od tych naturalnych, czerpanych z głębi ziemi tym, że zawierają konserwanty i słodziki. To dzięki nim woda staje się „truskawkową”, czy „cytrynową”. O ile naturalne aromaty nie są złe, o tyle te z grupy „E” już tak! A mnóstwo wód jest właśnie nimi nafaszerowna. Do tego trzeba dodać tuczące słodziki.

– Woda to woda! W upalne dni, ale nie tylko piję zwykłą niegazowaną wodę mineralną, bo nie przemawiają do mnie wody smakowe, w których roi się od sztucznych dodatków – wyznaje wrocławianka Katarzyna Klenowska (23 l.).

To jaką wodę mineralną wybierzemy – gazowaną, czy niegazowaną nie ma znaczenia, bo dostarczają organizmowi niezbędnych składników mineralnych. A listę substancji jakie możemy znaleźć w wodach smakowych i to jak działają na nasz organizm publikujemy pod tym tekstem!

1. Sorbinian potasu: silny konserwant, niszczy drożdże i pleśnie naturalnie istniejące w organizmie zaburzając procesy trawienne, obciąża wątrobę, zaburza naturalną równowagę jelitową;
2. Aspartam/Acesulfam: substancje słodzące, mocno obciąża wątrobę, niewskazane dla osób na diecie, mających problemy z wątrobą, aspartam dodatkowo niewskazany dla osób cierpiących na fenyloketonurię;
3. Benzoesan sodu: konserwant, niewskazany dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem, zatrzymuje wodę w organizmie, może nasilać obrzęki;
4. Dwutlenek węgla: utrudnia trawienie, niewskazany dla osób mających problemy z wątrobą, trawieniem i nadciśnieniem;
5. Aromaty: na bazie substancji zaczynających się na "E" obciążają wątrobę;
6.Syrop truskawkowy: zawiera dużo cukru, niezależnie od tego, czy jest pochodzenia naturalnego, czy sztucznego, niewskazany dla osób odchudzających się.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę