Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy eksport serów z Polski

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, eksport serów z Polski wzrósł o 15,1 proc. rok do roku, do 204,4 tys. ton w 2013 r., zaś w ujęciu wartościowym - wskutek wyższych cen - zwiększył się o 23 proc., do 682,3 mln euro. Wywóz do Rosji zwiększył się w ujęciu wartościowym o 51,07 proc.

W 2013 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z niemal 41-proc. udziałem w jego łącznej wartości.
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił niespełna 57 proc. wartości (ponad 386,1 mln euro) i 50 proc. wolumenu (czyli 101,8 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 27 proc. wzrost wartości, przy o 15 proc. większej ilości niż w 2012 roku.
Drugą istotną kategorię wciąż stanowią sery świeże i twarogi (przed 2012 rokiem zajmowały one trzecią pozycję pod względem wartości eksportowanych serów). W wywozie z 2013 roku odnotowano 32-proc. wzrost wartości do 1146,9 mln euro (daje to 22 proc. udziału w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 19 proc. rok do roku do 54,4 tys. ton.
Tradycyjnie słabsze wyniki ilościowe niż w przypadku serów dojrzewających odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych; wolumen wzrósł o 11 proc. do 44,6 tys. ton, a wartość wzrosła zaledwie o 7 proc. do 135, 5 mln euro, co stanowiło około 1/5 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,5 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie ponad 8 mln euro.
Od lat najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski były państwa UE, jednak w 2013 roku na skutek wzrostu popytu na polskie artykuły mleczarskie z Rosji, to ten kraj stał się głównym odbiorcą serów z Polski. Wywóz w tym kierunku zwiększył się w ujęciu wartościowym o 51,07 proc. do 107,3 mln euro przy ponad 36 proc. zwyżce wolumenu do 28,9 tys. ton.
W związku z tym spadło znaczenie Unii Europejskiej jako odbiorcy serów z Polski: w ub.r. 66 proc. ogółu wywozu serów trafiło do krajów UE - w ujęciu wartościowym było to 452,3 mln euro, czyli o 20,4 proc. więcej niż w 2012 roku). Wzrosło natomiast znaczenie Wspólnoty Państw niepodległych z 16,4 proc. w 2012 roku do 19,9 proc. w 2013 r.
Głównym odbiorcom polskich serów spośród krajów UE są Czechy - w 2013 roku wysłano tam 26,9 tys. ton serów i twarogów, (spadek o 4,8 proc. rok do roku) za 85,6 mln euro (wzrost 0,1 proc.). Zwyżki odnotowano w sprzedaży serów do Niemiec i Włoch, które zajmują kolejno drugie i trzecia miejsce w strukturze odbiorców polskich serów - wolumen wzrósł odpowiednio o 21,3 proc. do 23,3 tys. ton i 14,3 proc. do 15,9 tys. ton, w ujęciu wartościowym odnotowano natomiast zwyżki o 34,5 proc. do 74,7 mln euro w przypadku Niemiec i o 21,6 proc. do 57,7 mln euro do Włoch.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę