Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wicepremier: UOKiK powinien skontrolować ceny żywności m.in. w sieciach handlowych

5 stycznia 2016

Zdaniem wicepremiera Waldemara Pawlaka, najlepszym lekarstwem na spekulacyjny wzrost cen żywności byłaby pełna przejrzystość w informacji o kosztach produkcji rolnej i artykułów spożywczych.

Waldemar Pawlak podkreślił, że rozpiętość cen żywności w polskich sklepach jest bardzo duża, przy czym ceny surowców rolnych stanowią nieduży procent w końcowej cenie, jaką płaci konsument.
Zdaniem wicepremiera do kontrolowania cen żywności powinien włączyć się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Wicepremier zwrócił uwagę, że ceny cukru w handlu detalicznym są obecnie dwukrotnie wyższe od tych, po jakich sprzedaje ten produkt cukrownia. Jego zdaniem, drogi cukier to efekt podkręcania cen sprzedaży. W jego opinii jedną z przyczyn wysokich cen są kontrakty terminowe na giełdach rolnych. - Na rynku mleka nie ma takiego wariactwa, bo tym towarem nie handluje się na giełdzie - mówił.
Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk poinformował na konferencji, że rynek żywności w Polsce wyceniany jest na ok. 250 mld zł. Z tej kwoty, najwięcej przypada na handel, natomiast tylko niewielką część otrzymuje producent i przetwórca żywności.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę