Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzywa i owoce na polskim rynku są coraz lepsze

5 października 2011
FAMMU/FAPA informuje na podstawie danych IJHARS - Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, w pierwszej połowie 2011 roku kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw były przeprowadzone dwukrotnie. Kontrole realizowano na terenie całego kraju w 209 podmiotach gospodarczych, obejmując 2390 partii owoców i warzyw.
Według IJHARS polskie warzywa i owoce są coraz lepszej jakości
W sumie wymagania jakości handlowej, określonych w normach handlowych Unii Europejskiej nie spełniało 427 partii świeżych owoców i warzyw, czyli około 18% wszystkich skontrolowanych produktów. Najwięcej nieprawidłowości, bo aż 16% dotyczyło znakowania tych produktów,
natomiast pozostałych wymagań dotyczących jakości owoców i warzyw nie spełniało 4% kontrolowanych partii.
Jednym z celów kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oferowanych do sprzedaży owoców południowych - importowanych, takich jak: pomarańcze, mandarynki, cytryny czy kiwi. Przede wszystkim w tych przypadkach kontrolowano partie pod względem dojrzałości owoców. W
przypadku owoców cytrusowych badano procentową zawartość soku, zaś dla owoców kiwi zawartość cukrów. Ponadto, skontrolowano liczne partie jabłek, winogron, pomidorów, papryki, ogórków oraz czosnku.
Przypomnijmy również, iż IJHARS w związku z niepokojącymi sygnałami na temat tak zwanej „epidemii E. coli" przeprowadziła w okresie maj-czerwiec doraźną kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw, wprowadzanych do obrotu na rynku krajowym. Kontrola ta dotyczyła w szczególności warzyw sezonowych takich jak pomidory, ogórki, sałata, papryka, a uwagę skupiono przede wszystkim na tym czy podawane są informacje o kraju pochodzenia danego warzywa.
W porównaniu do wyników kontroli przeprowadzonych w analogicznych okresach lat poprzednich, w pierwszym półroczu 2011 roku odnotowano spadek liczby nieprawidłowości. Na polskim rynku można ponadto zaobserwować coraz wyższy poziom jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oferowanych do sprzedaży, co bezpośrednio świadczy o wzrastającej świadomości sprzedawców, co do obowiązku stosowania norm handlowych Unii Europejskiej oraz sprzedaży produktów spełniających wymagania jakościowe określone w tych normach.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę