Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warsztaty Copa Cogeca

3 grudnia 2015
Na warsztatach zorganizowanych w ramach Zielonego Tygodnia przez Copa-Cogeca w Brukseli eksperci przedstawili konkretne przykłady oszczędnego korzystania z zasobów i wspierania gospodarki poprzez gospodarkę obiegową.
Ich zdaniem sedno gospodarki obiegowej to optymalizacja gospodarki zasobami i zapewnianie produktom  „drugiego życia”.

 
W warsztatach „Wzmocnienie wkładu rolnictwa i leśnictwa na rzecz gospodarki obiegowej” wzięli udział eksperci z całej UE. Warsztaty te zostały zorganizowane przy okazji Zielonego Tygodnia w Brukseli. Ich tematem była gospodarka obiegowa: oszczędzanie zasobów i tworzenie miejsc pracy
 
Przedstawiając aktualną sytuację i oczekiwania co do przyszłości - Stawiamy czoła coraz liczniejszym wyzwaniom, jak wzrastające zapotrzebowanie na żywność i ograniczone zasoby. Musimy zwiększyć produkcję przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia zasobów. Należy współpracować w ramach całego łańcucha żywnościowego i produktów niespożywczych, aby zoptymalizować gospodarkę zasobami i zróżnicować produkcję.  Myślenie obiegowe w łańcuchach wartości sektora leśnego i rolnego zwiększa produktywność przy jednoczesnym wzroście wydajności gospodarki zasobami, co przysparza korzyści ekonomicznych. Należy w większym stopniu promować odpowiedzialne wykorzystanie gleby, energii, wody, w tym ich ponowne użycie, a także wydajne stosowanie obornika i produktów ubocznych w gospodarstwie – mówił Max Schulman, przewodniczący grupy roboczej „Zboża” Copa-Cogeca - Unikanie marnotrawienia zasobów stanowi priorytet rolników, właścicieli lasów i ich spółdzielni. Gospodarka obiegowa pozwala na jak najlepsze wykorzystanie gruntów o wysokiej produktywności oraz wskazanie konsumentom, jak dokonać zrównoważonego i zdrowego wyboru stylu życia. Np. należy chronić grunty produkcyjne poprzez znaczne ograniczenie nieprzepuszczalności gleby. Należy edukować konsumentów, by mieszkańcy miast lepiej rozumieli naturalne procesy. W łańcuchu dostaw żywności istnieją okazje do ograniczenia marnotrawienia żywności – od gospodarstw, przez przetwórstwo, aż po dystrybucję i konsumentów. Np. kampania informacyjna, która zachęciłaby konsumentów do zwracania większej uwagi na daty umieszczane na produktach żywnościowych, pomogłaby zredukować ilość niepotrzebnie wyrzucanej żywności.
 
W trakcie warsztatów  Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca  podkreślił, że gospodarka obiegowa może stać się źródłem nowych możliwości biznesowych. Zdaniem Pesonena należy promować wykorzystanie pozostałości oraz współproduktów zbiorów i z przetwórstwa jako surowców w innych dziedzinach przedsiębiorczości. Wzmacnia to biogospodarkę i gwarantuje inteligentną, zrównoważoną i wydajną gospodarkę zasobami w rolnictwie i leśnictwie. Rolnicy i spółdzielnie rolnicze korzystają z alternatywnych źródeł energii jak biogaz, wiatr i energia słoneczna, a także wytwarzają niektóre z nich.  Badania naukowe i innowacje stanowią klucz do sukcesu gospodarki obiegowej, która tworzy nowe modele biznesowe i wspiera te już istniejące.
 
Na warsztatach omówiono konkretne przykłady innowacji. Novamont Spa z Włoch przedstawiła możliwości uwolnienia wartości dodanej produktów rolnych poprzez gospodarkę obiegową. TNO zaprezentowała możliwości związane z gospodarką obiegową w Holandii, a konkretnie przykład odpadów biologicznych stosowanych jako pasze. Adivalor z Francji ukazał, jak rolnicy, przetwórcy i dystrybutorzy współpracują na rzecz dodania wartości do odpadów rolnych.  Metsa Group omówiła wydajne i innowacyjne podejście do wykorzystania zasobów leśnych. „H.O.T Bioenergy region” w Niemczech przedstawił korzyści wynikające z wydajnego wykorzystania bioenergii. Interchanvre z Francji ukazała różne zastosowania konopi, prezentując tradycyjną, przyjazną środowisku roślinę, dla której otwierają się nowe możliwości.
 
Podsumowując, Kjell Ivarsson, wiceprzewodniczący grupy roboczej „Badania i innowacje” Copa-Cogeca, podkreślił, że potrzeba strategii długoterminowych, by można było zwiększyć wydajność gospodarki zasobami przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów produkcji i zmniejszeniu zagrożenia jakim są ograniczone zasoby naturalne. Pozwoli to rolnikom i właścicielom lasów „produkować więcej wykorzystując mniej”, gdyż bez nich gospodarka obiegowa by nie istniała.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę