Na warsztatach zorganizowanych w ramach Zielonego Tygodnia przez Copa-Cogeca w Brukseli eksperci przedstawili konkretne przykłady oszczędnego korzystania z zasobów i wspierania gospodarki poprzez gospodarkę obiegową.
Ich zdaniem sedno gospodarki obiegowej to optymalizacja gospodarki zasobami i zapewnianie produktom „drugiego życia”.
W warsztatach „Wzmocnienie wkładu rolnictwa i leśnictwa na rzecz gospodarki obiegowej” wzięli udział eksperci z całej UE. Warsztaty te zostały zorganizowane przy okazji Zielonego Tygodnia w Brukseli. Ich tematem była gospodarka obiegowa: oszczędzanie zasobów i tworzenie miejsc pracy
Przedstawiając aktualną sytuację i oczekiwania co do przyszłości - Stawiamy czoła coraz liczniejszym wyzwaniom, jak wzrastające zapotrzebowanie na żywność i ograniczone zasoby. Musimy zwiększyć produkcję przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia zasobów. Należy współpracować w ramach całego łańcucha żywnościowego i produktów niespożywczych, aby zoptymalizować gospodarkę zasobami i zróżnicować produkcję. Myślenie obiegowe w łańcuchach wartości sektora leśnego i rolnego zwiększa produktywność przy jednoczesnym wzroście wydajności gospodarki zasobami, co przysparza korzyści ekonomicznych. Należy w większym stopniu promować odpowiedzialne wykorzystanie gleby, energii, wody, w tym ich ponowne użycie, a także wydajne stosowanie obornika i produktów ubocznych w gospodarstwie – mówił Max Schulman, przewodniczący grupy roboczej „Zboża” Copa-Cogeca - Unikanie marnotrawienia zasobów stanowi priorytet rolników, właścicieli lasów i ich spółdzielni. Gospodarka obiegowa pozwala na jak najlepsze wykorzystanie gruntów o wysokiej produktywności oraz wskazanie konsumentom, jak dokonać zrównoważonego i zdrowego wyboru stylu życia. Np. należy chronić grunty produkcyjne poprzez znaczne ograniczenie nieprzepuszczalności gleby. Należy edukować konsumentów, by mieszkańcy miast lepiej rozumieli naturalne procesy. W łańcuchu dostaw żywności istnieją okazje do ograniczenia marnotrawienia żywności – od gospodarstw, przez przetwórstwo, aż po dystrybucję i konsumentów. Np. kampania informacyjna, która zachęciłaby konsumentów do zwracania większej uwagi na daty umieszczane na produktach żywnościowych, pomogłaby zredukować ilość niepotrzebnie wyrzucanej żywności.
W trakcie warsztatów Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca podkreślił, że gospodarka obiegowa może stać się źródłem nowych możliwości biznesowych. Zdaniem Pesonena należy promować wykorzystanie pozostałości oraz współproduktów zbiorów i z przetwórstwa jako surowców w innych dziedzinach przedsiębiorczości. Wzmacnia to biogospodarkę i gwarantuje inteligentną, zrównoważoną i wydajną gospodarkę zasobami w rolnictwie i leśnictwie. Rolnicy i spółdzielnie rolnicze korzystają z alternatywnych źródeł energii jak biogaz, wiatr i energia słoneczna, a także wytwarzają niektóre z nich. Badania naukowe i innowacje stanowią klucz do sukcesu gospodarki obiegowej, która tworzy nowe modele biznesowe i wspiera te już istniejące.
Na warsztatach omówiono konkretne przykłady innowacji. Novamont Spa z Włoch przedstawiła możliwości uwolnienia wartości dodanej produktów rolnych poprzez gospodarkę obiegową. TNO zaprezentowała możliwości związane z gospodarką obiegową w Holandii, a konkretnie przykład odpadów biologicznych stosowanych jako pasze. Adivalor z Francji ukazał, jak rolnicy, przetwórcy i dystrybutorzy współpracują na rzecz dodania wartości do odpadów rolnych. Metsa Group omówiła wydajne i innowacyjne podejście do wykorzystania zasobów leśnych. „H.O.T Bioenergy region” w Niemczech przedstawił korzyści wynikające z wydajnego wykorzystania bioenergii. Interchanvre z Francji ukazała różne zastosowania konopi, prezentując tradycyjną, przyjazną środowisku roślinę, dla której otwierają się nowe możliwości.
Podsumowując, Kjell Ivarsson, wiceprzewodniczący grupy roboczej „Badania i innowacje” Copa-Cogeca, podkreślił, że potrzeba strategii długoterminowych, by można było zwiększyć wydajność gospodarki zasobami przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów produkcji i zmniejszeniu zagrożenia jakim są ograniczone zasoby naturalne. Pozwoli to rolnikom i właścicielom lasów „produkować więcej wykorzystując mniej”, gdyż bez nich gospodarka obiegowa by nie istniała.
8912311
1