Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W USA znów eksperymentują z genami

11 lutego 2003

Wciąż nie ustalono, w jakich produktach spożywczych wykorzystano mięso z 386 prosiaków University of Illinois. Były one potomstwem genetycznie zmienionych świń.

Części świń wszczepiono krowi gen w celu zwiększenia produkcji mleka w okresie karmienia młodych, innym wszczepiono syntetyczny gen wzrostu, a pozostałym oba. Eksperyment miał na celu opracowanie technologii tuczu trzody chlewnej, w której można by zastąpić dotychczas masowo stosowane antybiotyki.

Food and Drug Administration (FDA) stwierdziła, że nie ma zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Jednak nie wiadomo na jakiej podstawie. Próby ustalenia tego, czy prosiaki genetycznie zmienionych matek dziedziczą pewne genetycznie zmienione cechy czy nie, dopiero mają być podejmowane. Ponad to nawet ustalenie tego nie gwarantuje bezpieczeństwa takich domieszek do żywności.

Administracja próbuje wyciszyć problem szkodliwości dla zdrowia konsumenta, przenosząc go w zakres regulacji dotyczących samej procedury badań. Na sprzedaż prosiaków administracja nie zezwoliła , w tym przypadku placówka badawcza miała postąpić samowolnie...


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę