OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W USA znów eksperymentują z genami

11 lutego 2003

Wciąż nie ustalono, w jakich produktach spożywczych wykorzystano mięso z 386 prosiaków University of Illinois. Były one potomstwem genetycznie zmienionych świń.

Części świń wszczepiono krowi gen w celu zwiększenia produkcji mleka w okresie karmienia młodych, innym wszczepiono syntetyczny gen wzrostu, a pozostałym oba. Eksperyment miał na celu opracowanie technologii tuczu trzody chlewnej, w której można by zastąpić dotychczas masowo stosowane antybiotyki.

Food and Drug Administration (FDA) stwierdziła, że nie ma zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Jednak nie wiadomo na jakiej podstawie. Próby ustalenia tego, czy prosiaki genetycznie zmienionych matek dziedziczą pewne genetycznie zmienione cechy czy nie, dopiero mają być podejmowane. Ponad to nawet ustalenie tego nie gwarantuje bezpieczeństwa takich domieszek do żywności.

Administracja próbuje wyciszyć problem szkodliwości dla zdrowia konsumenta, przenosząc go w zakres regulacji dotyczących samej procedury badań. Na sprzedaż prosiaków administracja nie zezwoliła , w tym przypadku placówka badawcza miała postąpić samowolnie...


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę