Jak podała FAMMU/FAPA, w UE przerób rzepaku zmniejszył się okresowo w lutym i marcu br. w tym głównie w Niemczech ze względu na zbyt wysoki poziom cen wobec produktów przerobu. Zwiększyły się również zapasy oleju rzepakowego w zakładach, ponieważ spadł popyt przemysłu produkcji biodiesla ze względu na atrakcyjność cenową importowanego biodiesla, zwłaszcza w ostatnich tygodniach.
W okresie styczeń/marzec 2012 szacuje się spadek przerobu rzepaku w UE o 0,4 mln ton wobec analogicznego okresu rok wcześniej.
Najprawdopodobniej sytuacja ta nie utrzyma się do końca bieżącego sezonu czyli kwiecień/czerwiec 2012, ponieważ ceny rzepaku powinny się zmniejszyć, co przy równoległym wzroście wartości oleju rzepakowego (podążając za trendem wzrostowym dla oleju sojowego oraz palmowego), powinno zaowocować poprawą opłacalności tłoczenia.
W sezonie 2011/2012 przerób rzepaku powinien się zmniejszyć o 5,4 proc. wobec poprzedniego sezonu do 21,2 mln ton co oznacza spadek o około 0,3 mln ton wobec prognoz sprzed miesiąca. W całym sezonie 2011/2012 import rzepaku do Unii powinien być na poziomie 3,16 mln ton (+17 proc.), czyli zbliżyć się do rekordowego poziomu z sezonu 2008/2009, a 1,8 mln ton będzie pochodziło z Australii oraz 0,25 mln ton z Kanady. Zapasy pod koniec sezonu 2011/2012 powinny się zatem zwiększyć do 1,4 mln ton wobec 1,2 mln ton rok wcześniej - podaje