W Rosji w lipcu br. spadła o 67,6 proc. produkcja win stołowych, a wódki o 12 proc. w porównaniu do tego samego okresu 2011 r. - podała rosyjska agencja RIA Nowosti, powołując się na Rosstat, czyli państwowej służby statystycznej. To efekt nowych przepisów.
W Rosji od lipca br. obowiązuje nowa klasyfikacja słodkich i pół słodkich win. Chodzi o to, że wraz z przyjęciem tej regulacji słodkie napoje alkoholowe wyprodukowane z wina wytrawnego z dodatkiem soku winogronowego mogą być nazywane winem stołowym. Na mocy wprowadzonych reguł producenci win zostali zobowiązani do kupienia nowej licencji na każdy rodzaj produkcji. Ponadto wina obowiązują nowe wzory znaków akcyzy.
Wadim Drobiz, dyrektor spółki Cyfra, zajmującej się badaniem rosyjskiego rynku alkoholu powiedział BBC Redakcji Rosyjskiej, że spadek produkcji win był nieunikniony. Tłumaczył to tym, że producenci wstrzymują produkcję w oczekiwaniu na nowe znaki akcyzy oraz na nowe licencje na każdy rodzaj wina.
Według informacji dziennika Kommersant najwięksi producenci wina stołowego w Rosji to przedsiębiorstwa Krasnoarmiejski, Dolina, Fanagoria i Milstrim - Wina Czarnomorskie, działające w Kraju Krasnodarskim położonym nad Morzem Czarnym i Morzem Azowskim. Mocną pozycję na tym rynku zajmuje także zakład Detcziński, znajdujący się w obwodzie kałuskim na zachodzie europejskiej części Rosji.