Jak poinformował Bank Gospodarki Żywnościowej, pomimo niespokojnej sytuacji na światowych rynkach surowców rolnych, ceny mięsa w ostatnim okresie są zaskakująco stabilne.
Według szacunków FAO w październiku światowe ceny mięsa pozostawały praktycznie na takim samym poziomie jak we wrześniu. Wartość indeksu wyniosła 174 pkt., co oznacza, że ceny mięsa były o 74 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04. Interesująca sytuacja miała miejsce w przypadku cen wieprzowiny, które bardzo wyraźnie wzrosły w Europie i Brazylii, natomiast spadły w Stanach Zjednoczonych i w rezultacie średnia cena dla rynku światowego była taka sama jak miesiąc wcześniej.
Łącznie w pierwszych dziesięciu miesiącach br. przeciętne ceny mięsa były prawie na takim samym poziomie jak w porównywalnym okresie przed rokiem.
Przez większość 2012 r. światowe ceny mięsa powoli, aczkolwiek systematycznie malały. Pomiędzy styczniem a lipcem łącznie spadły o 4,3 proc. Jednak w sierpniu i wrześniu nastąpił dosyć gwałtowny wzrost cen, które w ciągu dwóch miesięcy całkowicie odrobiły spadki z poprzednich sześciu miesięcy. W rezultacie indeks we wrześniu osiągnął dokładnie taką samą wartość jak w styczniu br. (174 pkt).
Duży wzrost cen zbóż i roślin oleistych w połowie bieżącego roku pozwalał oczekiwać, że ceny mięsa będą jeszcze co najmniej przez kilka kolejnych miesięcy rosły. Stabilizacja cen w październiku była pewnym zaskoczeniem. Jednak w naszej ocenie zahamowanie wzrostów może być tylko chwilowe i już niedługo światowe ceny mięsa mogą ponownie zacząć rosnąć.