Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Unia sprowadza mniej koncentratu jabłkowego z Chin

19 września 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że import koncentratu jabłkowego do Unii Europejskiej z Chin w pierwszej połowie roku kontynuował tendencje spadkowe. Zgodnie z danymi Eurostatu do krajów Wspólnoty z "Państwa Środka" od stycznia do maja br., sprowadzono 16,9 tys. ton koncentratu (HS 200979), czyli o 3% mniej niż w analogicznym okresie w roku poprzednim, a także o 73% mniej niż dwa lata wcześniej
Była to za razem wielkość najniższa w okresie ostatnich 10 lat. Chiny coraz mniej liczą się na europejskim rynku zagęszczonego soku z jabłek. Z jednej strony jest to korzystny trend z punktu widzenia produkcji i eksportu polskiego koncentratu. Zmiany w strukturze dostaw są bowiem kluczową szansą na jego wzrost do krajów UE, zwłaszcza, że rynek europejski jest dość nasycony, a konsumpcja soków nie wykazuje tendencji do zwiększania się. Dane AJIN (European Fruit Juice Association) wskazują, że spożycie soków i nektarów w Unii w 2012 roku zmniejszyło się w porównaniu do 2011 roku o 3,3% i o 5,9% w stosunku do 2010 roku. Import (wewnętrzny i zewnętrzny) koncentratu jabłkowego do UE-27, biorąc pod uwagę okres od stycznia do maja w ostatnich 5 latach był dość stabilny i wahał się w granicach od 280-300 tys. ton.
Z drugiej strony pewnym ograniczeniem dla ekspansji polskiego eksportu może być zwiększający się udział importu z krajów takich jak Ukraina czy też Mołdawia. W przypadku Ukrainy w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku eksport na teren Unii zwiększył się o 162% w relacji r/r do poziomu 35,6 tys. t, czyli najwyższego na przestrzeni ostatniej dekady.
Kraj ten został jednocześnie liderem pod względem wolumenu dostaw koncentratu do UE, wyprzedzając Chiny i Turcję. Import z Mołdawii w analogicznym okresie wzrósł 6-krotnie do poziomu 15,4 tys. t, co oznaczało z kolei najwyższą dynamikę wzrostu, spośród liczących się importerów. Wspomniane natomiast zmniejszenie dostaw koncentratu z Turcji na rynek Wspólnoty, było spowodowane bezpośrednio (jak podaje Foodnews) wysokimi cenami soku jabłkowego z tego kraju. W rozpatrywanym okresie na teren Wspólnoty sprowadzono z Turcji 12,7 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego - o 45% mniej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę