FAMMU/FAPA podaje, że przeciętna unijna cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65 proc.) w styczniu br. wyniosła 184,34 EUR/100 kg i była o 1 proc. niższa w stosunku do notowań z grudnia 2011 r., lecz o 4,5 proc. wyższa niż przed rokiem i o 8 proc. wyższa od średniej z lat 2007-11.
Wysoki poziom cen drobiu jest spowodowany drogimi paszami przy wzmożonym popycie wewnętrznym i eksportowym. W Polsce w styczniu br. średnia cena brojlerów wyniosła 121,9 EUR/100 kg i była o 2 proc. wyższa niż w grudniu ub. r., lecz o 3,4 proc. niższa niż rok temu. Polskie kurczęta były nadal najtańsze w całej UE (66 proc. średniej ceny unijnej). W połowie lutego br. ceny kurcząt w UE nieznacznie (+0,4 proc.) wzrosły wobec stycznia do 184,8 EUR/100 kg. W Polsce kurczęta podrożały w największym stopniu - o 18 proc. do 143,3 EUR/100 kg - wynika z analizy FAMMU/FAPA.
Tak wysoki wzrost cen drobiu notowanego w euro był wynikiem umocnienia się polskiej waluty. Ceny wyrażone w złotówkach wzrosły w mniejszym stopniu (o 13 proc.). Zwyżce cen drobiu sprzyja zwiększone jego spożycie i wysokie ceny wieprzowiny. W połowie lutego br. wyjątkowo potaniały natomiast kurczęta w Bułgarii - o 17 proc. do 124,9 EUR/100 kg, gdzie średnie ceny są obecnie najniższe w UE. Najdrożej kurczęta sprzedawane są nadal w Danii, Niemczech, Finlandii, Francji i na Cyprze (225- 258 EUR/100 kg).