Jak podała FAMMU/FAPA, według krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej z czerwca tego roku, w 2012 roku produkcja mięsa wołowego brutto we Wspólnocie obniży się o 3,7 proc., do 7 mln 906 tys. ton. W 2013 roku produkcja tego gatunku mięsa spadnie o kolejne 0,1 proc.
Mniejsza produkcja wpłynie na redukcję eksportu wołowiny z Unii. W 2011 roku kraje Wspólnoty utrzymały pozycję eksportera netto mięsa wołowego. Był to wynik silnego popytu na wołowinę płynącego z Rosji oraz z Turcji. W 2012 roku eksport unijnej wołowiny może obniżyć się o 38,2 proc., do 204 tys. ton. Redukcja handlu w przypadku żywca wołowego będzie mniejsza i wyniesie 10 proc., do 140 tys. ton. W 2013 roku dynamika spadku eksportu mięsa wyhamuje do 2,2 proc., natomiast tempo spadku handlu żywcem wołowym wyniesie 7,1 proc.
W 2012 roku import mięsa wołowego do UE obniży się o 5,8 proc. do 270 tys. ton, a następnie w kolejnym roku nastąpi jego stabilizacja. Spadek importu będzie wynikiem słabego popytu wewnętrznego oraz niekorzystnego kursu walutowego.
Łączny bilans handlu żywcem oraz mięsem wołowym będzie jednak nadal pozostawał dodatni. Jak prognozuje Komisja Europejska, w najbliższych dwóch latach należy spodziewać się osłabienia spożycia mięsa wołowego w krajach UE. W 2012 roku konsumpcja tego gatunku mięsa obniży się o 2,2 proc. do 7 mln 831 tys. ton, po czym w 2013 roku nastąpi niewielki wzrost konsumpcji o 0,1 proc. Mniejsze spożycie będzie wynikało z jednej strony ze słabego popytu na rynku, z drugiej zaś z wysokich cen tego gatunku mięsa.