Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że według danych GUS opublikowanych w grudniu br., w okresie pierwszych trzech kwartałów 2011 roku, wartość produkcji sprzedanej w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zatrudniających powyżej 49 osób osiągnęła poziom ok. 2,16 mld zł.
W odniesieniu do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to ponad 25-procentowy spadek. Jeśli chodzi o rentowność, w I kwartale br. wskaźniki rentowności obrotu brutto i netto w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 49 osób i prowadzących księgi rachunkowe wyniosły odpowiednio 0,8 i 0,1%. Dla porównania, w analogicznym okresie 2010 roku wskaźniki te osiągnęły poziom odpowiednio 1,2 i 0,4%. (Według GUS, wskaźnik rentowności obrotu brutto (netto) jest to relacja wyniku finansowego brutto (netto) do przychodów z całokształtu działalności).
W omawianych przedsiębiorstwach wskaźniki płynności I i II stopnia przyjęły odpowiednio wartość 15,5% oraz 66,3%. W analogicznym okresie 2010 roku wyniosły one odpowiednio 12,0% i 60,7%. (GUS za wskaźnik płynności finansowej I stopnia uznaje relację inwestycji krótkoterminowych do zobowiązań krótkoterminowych, natomiast za wskaźnik płynności finansowej II stopnia relację inwestycji krótkoterminowych i należności krótkoterminowych do zobowiązań krótkoterminowych).
Dane GUS za cały 2011 rok prawdopodobnie będą wskazywać na pogorszenie wyników branży w stosunku do 2010 roku. Ze względu na wysokie ceny surowca, jak również mniejszą podaż rzepaku w kraju, sytuacja finansowa przedsiębiorstw zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pozostanie trudna.