Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, ceny warzyw w skupach jak też na rynkach hurtowych są niższe w relacji r/r. Największy spadek cen odnotowano w przypadku warzyw kapustnych. Średnie ceny kapusty białej, według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa, w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia br. w skupie do konsumpcji bezpośredniej spadły o 65% r/r (0,86 zł/kg) w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem, a kapusty pekińskiej o 40% (1,41 zł/kg).
Potaniały również warzywa korzeniowe np. cena marchwi była o 29% niższa niż w pierwszej połowie sierpnia 2013 roku wynosząc 0,71 zł/kg, buraków czerwonych natomiast o 28% (0,58 zł/kg). Ceny cebuli w analogicznym okresie zmniejszyły się o 43% do 0,73 zł/kg.
Z jednej strony przyczyną spadku cen jest niewątpliwie większa podaż warzyw w kraju, którą potwierdzają szacunki GUS, a także przyspieszona wegetacja roślin. Z drugiej, spadki cen nasilane mogą być przez rosyjskie embargo na warzywa i owoce z UE. Ceny pomidorów, ogórków czy też pieczarek, których eksport na rynek rosyjski ma głównie miejsce w miesiącach letnich, obniżyły się o 11 -17% r/r. Spadki cen wynikające z embarga mogą być relatywnie silniejsze gdyż w przypadku tych produktów ograniczone są możliwości dłuższego ich przechowania.
Spadki cen na rynku krajowym objęły również jabłka - notowania Ministerstwa wskazują, że średnio w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia br. w skupie były one o 42% tańsze niż przed rokiem, wynosząc 1,17 zł/kg. W przypadku jabłek samo embargo mogło mieć mniejszy wpływ na sytuację cenową niż podaż tych owoców, która w tym roku wg wielu szacunków może być rekordowa. Historycznie w okresie letnim (lipiec- sierpień) na rynek rosyjski kierowano relatywnie niewielką część łącznego eksportu jabłek do tego kraju (2-3%). Dlatego ocenia się, że zakaz nie wywiera aż tak znacznego wpływu na obecny poziom cen. Można jednak oczekiwać, że presja na spadek cen tych owoców w kolejnych miesiącach będzie się nasilać ze względu na ograniczone możliwości ich zbytu i pojawianie się na rynku większych ilości jabłek z tegorocznych zbiorów.