Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Taniej za warzywa i owoce.

16 lipca 2008
Ceny większości warzyw i owoców produkcji krajowej nie tylko, że nie rosną, ale są niższe w porównaniu z rokiem ubiegłym, wynika z notowań Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego. Duże dostawy, które są wynikiem w miarę korzystnych warunków pogodowych wpływają na  spadek cen  – mówią ogrodnicy. W ciągu letnich miesięcy ceny owoców i warzyw będą niskie i będą hamująco wpływać na inflację – oceniają analitycy.

Na Rynku w Broniszach ceny owoców i warzyw są dużo niższe niż w lipcu 2007. Maliny kosztują o 1/3 mniej, od 8,00 do 12,00 zł za kilogram, rok temu  12-15 złotych.
Należy jednakże przypomnieć, że ubiegły rok był wyjątkowo niekorzystny ze względu na silne mrozy, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja i spowodowały olbrzymie straty w produkcji ogrodniczej.
W tym roku sporo jest czereśni, malin, wiśni i borówki amerykańskiej.
Skończyły się już truskawki gruntowe z głównego zbioru, jednak za kilka tygodni pojawią się te owoce ponownie, z plantacji jesiennych. Są już brzoskwinie i morele z polskich sadów. Wprawdzie chętnie kupowane są także te z importu, ale krajowe owoce są tańsze.
Z dnia na dzień rosną dostawy śliwek. Teraz w sprzedaży mamy odmiany Cacańska Rana, Jerozolimka i Herman, ceny od 3,00 do 5,00 zł za kilogram. W 2007 roku śliwki sprzedawano w Broniszach w cenie od 3,00 do 7,00 zł za kilogram (30% drożej).
Pierwsze tegoroczne jabłka odmiany Early Geneva w ofercie hurtowej kosztują od 2,00 do 4,00 złotych za kilogram. Podobne jak rok temu. Wiśnie, które są owocami do przetwórstwa kosztują w Broniszach średnio 3,00 zł za kilogram, to o 30 groszy mniej w porównaniu z lipcem 2007. Wiśnie pod potrzeby odbiorców sprzedawane są w łubiankach, ale także w jednorazowych półkilogramowych pojemnikach. W takich samych opakowaniach jest agrest i porzeczki czerwone, białe i czarne. Borówki amerykańskie kosztują tyle co rok temu, kilogram od 16,00 do 19,00 złotych.

Na oszczędności w budżetach domowych wpłyną także ceny warzyw. Cebula kosztuje średnio 1,20 za kilogram (20% mniej), rok temu 1,50zł. Fasola szparagowa w opakowaniach po 5 kilogramów sprzedawana jest średnio po 3 złote za kilogram to 60% ceny ubiegłorocznej. Kalafiory  kosztują 2 zł za sztukę, kapusta 1,50 zł. To połowę tego co płacono przed rokiem.
Rosnące dostawy papryki powodują, że ceny z dnia na dzień są coraz niższe. Teraz papryka zielona sprzedawana jest średnio po 2,00 zł za kg. To 50 % mniej niż 12 miesięcy temu. Papryka kolorowa kosztuje około 6,00 zł za kilogram, pomidory 3,00 zł. Tańsze są także sałaty i włoszczyzna.
Jedynie młode ziemniaki są droższe. Powodem są mniejsze plony wczesnych odmian ze względu  na brak opadów w okresie wzrostu bulw. Niestety te warzywa są nawadniane w znikomym stopniu. Jednakże jakie będą ceny ziemniaków późnych zadecydują najbliższe tygodnie, wszystko wskazuje, że ilość opadów jest teraz wystarczająca dla wzrostu tych roślin, a zatem i ceny będą niższe – oceniają ogrodnicy.

POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę