W czerwcu w Puławach odbył się coroczny zjazd ludzi związanych z produkcją i problematyką trzody chlewnej. Do licznego grona uczestników należeli lekarze weterynarii, firmy związane z produkcją świń a także producenci. Tematyka kongresu była zróżnicowana. Myślą przewodnią był postęp genetyczny, optymalne żywienie oraz ochrona zdrowia.
Problematykę tą uznano jako podstawy konkurencyjnej produkcji świń. Wśród wykładowców znalazł się prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, dr Janusz Związek, dr Marian Porowski a także szerokie grono specjalistów z zagranicy. Poruszano szeroko problemy związane ze zwalczaniem choroby Aujeszkyego, wpływem globalizacji na produkcję trzody chlewnej, istotne zasady profilaktyki, zalety i wady poszczególnych metod żywienia oraz omawiano metody prac genetycznych i jej znaczenie dla produkcji opłacalności świń. W przerwach między wykładami można było odwiedzać stoiska firm związanych z tą produkcją. Wśród wystawców znalazły się takie firmy jak: PenArLan Polska Sp. z o.o., Insatex, Polnet, Dramiński, PIC Polska, Agrobil, Artwet i wiele innych. Podchodząc do każdego stoiska można było uzyskać szereg porad i informacji na temat ich oferty handlowej. Sądząc po liczbie osób biorących udział w kongresie można stwierdzić iż wzrasta zainteresowanie tego typu szkoleniami i spotkaniami ponieważ dają one świeże spojrzenie na problemy i troski związane z produkcją trzody chlewnej. Jako osoba bezpośrednio związana z produkcją świń stwierdzam że pan profesor Pejsak zasłużył na słowa uznania jako pomysłodawca tej imprezy ponieważ moim skromnym zdaniem każdy kto zna się lub pracuje w tej branży znalazł w tematyce tego spotkania coś dla siebie.