Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świat: rośnie produkcja wieprzowiny i mięsa drobiowego

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w bieżącym roku na świecie szybko będzie rosła produkcja wieprzowiny, nieco wolniej mięsa drobiowego, a produkcja wołowiny będzie na tym samym poziomie co przed rokiem. Ceny mięsa na rynkach światowych są obecnie rekordowo wysokie.
Takie wnioski płyną z najnowszej publikacji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Food Outlook. Ukazuje się ona dwa razy w roku. Obecne wydanie przedstawia najnowsze szacunki dotyczące produkcji i handlu zagranicznego mięsem w 2011 r. oraz prognozy na rok 2012.
FAO szacuje, że sporządzany przez tę organizację indeks światowych cen mięsa w kwietniu 2012 r. mógł osiągnąć poziom 182 pkt., co stanowi nowy rekord. W pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku mięso było przeciętnie o 3,3 proc. droższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Według FAO w bieżącym roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o 2 proc. do 302 mln t. Wzrost będzie skoncentrowany w krajach rozwijających się. Kraje rozwinięte mogą doświadczyć nawet spadku produkcji spowodowanej niską opłacalnością. Z jednej strony wysokie są koszty, a z drugiej notowany jest zastój w rozwoju wewnętrznego popytu na mięso. Dochodzi do tego również zacięta konkurencja ze strony krajów rozwijających się.
Wzrost produkcji mięsa będzie w dużej mierze wynikiem wyższej produkcji wieprzowiny. Wg prognoz FAO produkcja tego gatunku mięsa wzrośnie o 2,6 proc. do 111,7 mln t. Regionem, który ma duży wpływ na światową produkcję wieprzowiny w ostatnich latach jest Azja Wschodnia. W ubiegłym roku rozliczne kataklizmy w tym regionie (trzęsienie ziemi i tsunami w Japonii, pryszczyca w Korei Pd., choroby trzody w Chinach) sprawiły, że obniżyła się światowa produkcja wieprzowiny. W bieżącym roku sytuacja się odwróci. FAO oczekuje, że produkcja w Chinach zwiększy się o 4 proc. do 62,8 mln t. Produkcja może rosnąć również w Japonii i Wietnamie. Produkcja w Korei Pd. może w bieżącym roku może się znacząco odbudować i być o około 20 proc. wyższa niż rok temu, kiedy sektor był zdruzgotany epidemią pryszczycy.
FAO przewiduje, że światowa produkcja mięsa drobiowego urośnie w bieżącym roku o 1,8 proc. do 103,5 mln t. Tutaj znów większość przyrostu przypadnie na Azję (+1,2 mln t), ale dużą część będzie miał również wzrost w Ameryce Pd. (+0,5 mln t). W ostatnich latach zazwyczaj produkcja drobiu na świecie rosła szybciej niż produkcja wieprzowiny. W tym roku będzie inaczej ze względu na odbudowę produkcji mięsa ze świń w Azji po kataklizmach, ale także ze względu na oczekiwane wysokie ceny pasz, wpływające na opłacalność i w rezultacie bardzo szybko na produkcję mięsa z drobiu.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę