Zdaniem Komitetu Cogeca spółdzielnie mogą pomóc europejskim producentom wina stawianiu czoła coraz trudniejszym wyzwaniom, takim jak rosnące koszty produkcji czy ograniczenia środowiskowe .
- Rynki światowe otwierają przed nami wiele możliwości, ponieważ niektóre tradycyjne rynki, takie jak USA czy Europa północna, nieustannie się rozwijają. Nowe rynki o dużym potencjale, jak np. Chiny iRosja, również szybko rosną. Spółdzielnie sektora wina są bardzo rozproszone w stosunku do całości produkcji wina w państwach członkowskich. Aby rozwiązać problem tego rozproszenia, spółdzielnia muszą w dalszym ciągu współpracować w celu zwiększenia konkurencyjności i podboju większych rynków – mówi Paolo Bruni, przewodniczący Cogeca.
W ocenie Komitetu Cogeca spółdzielnie muszą się rozwijać, aby mogły one sprostać potrzebom rynku, równocześnie utrzymując kontakt z lokalnymi społecznościami. Ich lokalność jest ważna, ponieważ jak podkreśla Bruni produkcja i konsumpcja wina jest głęboko zakorzeniona u unijnej kulturze i na obszarach wiejskich UE. Spółdzielnie muszą zwiększyć synergię, poprzez fuzje i przejęcia oraz wspólne działania.
Spółdzielnie sektora wina muszą sprostać też oczekiwaniom konsumentów, w tym młodych konsumentów. Potrzeba skoordynowanych działań, np. promocji, które wymagają współpracy wszystkich producentów wina UE, ich organizacji oraz polityki promocji UE.
Sektor produkcji wina, a zwłaszcza upraw winorośli, zmaga się z wieloma wyzwaniami. Są one związane nie tylko z kosztami lecz również ze środowiskiem naturalnym. Dzięki pomocy spółdzielni rolnicy mogą sprostać wyzwaniom zrównoważonego rozwoju. Zmiany te powinny być poparte przywództwem spółdzielczym i odpowiednim zarządzaniem – dodaje Paolo Bruni.