Ptak_Waw_CTR_2024

Słodki sezon

5 stycznia 2016
Sezon pszczelarski dobiega końca. Już możemy zasmakować tegoroczne miody: wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy czy lipowy. Pszczoły kończą zbiory nektaru z wrzosowisk. To ostatnie miodobranie w tym roku, który wbrew wcześniejszym prognoza nie okazał się taki zły.

Tegoroczne zbiory miodu przekroczą 18 tysięcy ton i będą o 10 proc. wyższe od ubiegłorocznych. Jednak na obniżki cen nie ma co liczyć. Wręcz przeciwnie.

Agnieszka Pucer - pasieka Bartnik Mazurski „Ceny miodu są coraz wyższe i nie chce źle prorokować, ale miód będzie coraz droższy. I dobry miód będzie kosztował dobre pieniążki”.

Pani Agnieszka wraz z mężem prowadzi pasiekę ekologiczną na Mazurach. Ma dwa i pół tysiąca rodzin pszczelich. Rocznie uzyskuje od nich ponad sto ton miodu. Mimo wysokich cen nie ma kłopotów ze sprzedażą.

Agnieszka Pucer- Pasieka Bartnik Mazurski „ Mamy pasieki ekologiczne, czyli taki drewniany ul pokryty słomą, posiadamy też pasieki towarowe, które przewozimy na różne pożytki. Właśnie teraz mamy przewiezione pasieki na wrzosowiska i czekamy na pogodę, czekamy na ostatnie zbiory i mamy nadzieje, że ładnie zamkniemy rok”.

Tadeusz Sabat-Polski Związek Pszczelarski „ W Polsce mamy taką sytuację, że ponad 70 proc. sprzedaży miodu to sprzedaż bezpośrednia. A więc w ramach sprzedaży bezpośredniej, każdy umie liczyć. Wie, że warto się przygotować, oddać pod kontrolę powiatowego lekarza weterynarii, a nie sprzedawać miód bezpośrednio do punktów skupu”.

Polska jest jednym z czołowych producentów miodu w Europie. Niestety sami zjadamy go kilka razy mniej niż Niemcy, Szwedzi czy Francuzi. Aby to zmienić pszczelarze chcą propagować spożycie miodu w szkołach. Tak jak jest to w programie „Szklanka mleka”, czy „Owoce w szkole”.

Tadeusz Sabat-Polski Związek Pszczelarski „ Chcemy dać po te półtora dekagrama miodu we wrześniu, październiku, listopadzie i grudniu, żeby nasze pociechy nie chorowały w okresie zimy”.

W Polsce jest około miliona dwustu tysięcy rodzin pszczelich. A wartość całego rynku miodu eksperci szacują na 420 milionów złotych.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę