Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

RYNEK WIEPRZOWINY

7 stycznia 2008
RYNEK WIEPRZOWINY
• aktualna sytuacja cenowa

Spadkowa tendencja cen u wiodących producentów trzody w UE spowodowała, że pomimo trwającego od początku 2007 r. ograniczania pogłowia świń w Polsce, od września krajowe ceny trzody malały. Według danych GUS w listopadzie 2007 r. przeciętna cena żywca wieprzowego w Polsce ukształtowała się na poziomie 3,27 zł/kg (bez VAT) i była o 9% niższa niż w poprzednim miesiącu i o 5% niższa niż przed rokiem. Według cotygodniowych notowań MRiRW spadkowa tendencja cen utrzymała się do początku grudnia. W tym czasie referencyjna cena w Polsce zbliżyła się do najniższych w UE cen duńskich i holenderskich. W okresie przedświątecznym ceny trzody chlewnej w kraju nieco wzrosły i w dniach 10-16.12.2007 r. za trzodę chlewną płacono przeciętnie 3,30 zł/kg (bez VAT), tj. podobnie jak przed miesiącem i o 2% więcej niż rok wcześniej. Cena referencyjna wieprzowiny w kraju w tym czasie wynosiła 125,91 €/100 kg wobec 113,12 €/100 kg w Danii, 120,66 €/100 kg w Holandii i 132,21 €/100 kg średnio w UE-27.

• czynniki wpływające na poziom cen skupu:
- pogłowie trzody chlewnej i produkcja mięsa wieprzowego
Od jesieni 2006 r. relacje cen trzody chlewnej do cen zbóż były wysoce niekorzystne
dla producentów żywca. Skłoniło to wielu z nich do zmniejszenia pogłowia
utrzymywanych zwierząt. Według danych GUS w lipcu 2007 r. pogłowie trzody
ukształtowało się na poziomie 18,1 mln szt., tj. o 4% niższym niż rok wcześniej.
Zmniejszenie liczebności odnotowano już we wszystkich grupach, w tym loch prośnych
o 4,1%, prosiąt o 7,1%, warchlaków o 3,4%, a tuczników o 1,1%.
W bieżącym roku gospodarczym ekonomiczne warunki chowu świń są jeszcze
gorsze niż w poprzednim, gdyż targowiskowe ceny zbóż są o 30 - 40% wyższe niż
rok wcześniej, a ceny skupu żywca wieprzowego o kilka procent niższe. O ponad
30% zdrożała również mieszanka T-2. Jednocześnie wysoka podaż i niskie ceny
żywca wieprzowego u innych ważnych unijnych producentów powodują zwiększony
import i wpływają na obniżkę cen trzody chlewnej w kraju.
Brak opłacalności chowu trzody w obecnych warunkach powoduje wzmożone
wyprzedawanie tych zwierząt. Pomimo mniejszego pogłowia, skup żywca wieprzowego
w październiku i listopadzie 2007 r. był większy niż w tych samych miesiącach
2006 r. odpowiednio o 1% i o 5%. Zwiększona podaż żywca do skupu dodatkowo
pogłębiła spadek cen. Przewidywane utrzymanie się niekorzystnych dla producentów
żywca relacji cen jeszcze w I połowie 2008 r. nasili prawdopodobnie redukcyjne tendencje
w pogłowiu trzody chlewnej. W efekcie do połowy 2008 r. może zmniejszyć
się ono do ok. 17 mln szt. W tym czasie możliwy jest spadek pogłowia również
u innych producentów wieprzowiny w UE.
Szacuje się, że po wzroście utrzymującym się jeszcze w I połowie 2007 r., w II
półroczu produkcja wieprzowiny w Polsce obniżyła się o 4% w porównaniu do II połowy
2006 r. i ukształtowała się na poziomie 1 030 tys. t. IERiGŻ przewiduje, że w I
połowie 2008 r. produkcja może wynieść 1 070 tys. t, tj. o 6% mniej niż w I półroczu 2007 r.

- handel zagraniczny
W I połowie 2007 r. eksport żywca, mięsa, przetworów i podrobów wieprzowych
w ekwiwalencie mięsa był o 14% większy niż rok wcześniej i według wstępnych
danych Ministerstwa Finansów wyniósł 179 tys. t (łącznie z dziczyzną). Głównym od7
biorcą polskiej wieprzowiny są kraje UE, do których wywieziono 84% mięsa, 82%
żywca i 75% przetworów i tłuszczy.
Spadek produkcji i pogorszenie relacji cen krajowych do zagranicznych spowodowało
znaczące (o 20%) obniżenie eksportu w III kwartale 2007 r. W efekcie,
pomimo ponownego wzrostu w październiku, w ciągu czterech miesięcy II półrocza
2007 r. wyeksportowano 111 tys. t, tj. o 14% mniej niż w porównywalnym okresie
roku poprzedniego. Ocenia się, że w całym 2007 r. eksport wieprzowiny (łącznie z
podrobami), może ukształtować się na poziomie 340 tys. t, tj. o 7% niższym niż w
2006 r. W związku z dalszym spadkiem krajowej podaży, eksport tego mięsa w I połowie
2008 r. może ulec dalszemu obniżeniu.
Import wieprzowiny jest w ostatnich latach prawie w 100% realizowany
w ramach wspólnego rynku, a zwłaszcza z Danii, Niemiec i Holandii. Do Polski sprowadza
się przede wszystkim elementy wieprzowe do przetwórstwa. W 2007 r., na
skutek dużej konkurencyjności wieprzowiny z importu, przywóz tego mięsa wzrósł
(zwłaszcza w okresie maj – październik). Łącznie od stycznia do października 2007 r.
do kraju w ekwiwalencie mięsa przywieziono 196 tys. t żywca, mięsa, przetworów i
podrobów, tj. o 26% więcej niż w tym samym okresie 2006 r.
W całym 2007 r. import żywca, mięsa, przetworów i podrobów wieprzowych w
ekwiwalencie mięsa może ukształtować się na poziomie ok. 240 tys. t wobec 187 tys.
t w 2006 r. W I połowie 2008 r. przywóz wieprzowiny może nadal rosnąć.

- spożycie
Obniżka cen detalicznych wieprzowiny na skutek zwiększenia jej podaży
spowodowała wzrost spożycia tego mięsa w 2006 r. do 41,4 kg na osobę, tj. o 2,4 kg
w porównaniu do 2005 r.
W okresie jedenastu miesięcy 2007 r. ceny detaliczne wieprzowiny były nieznacznie
(o 0,8%) wyższe niż rok wcześniej. Wobec wzrostu cen mięsa ogółem o
4,6% (w tym drobiowego o ponad 19%), nabiału o 4%, a żywności ogółem o prawie
5% konkurencyjność wieprzowiny w 2007 r. uległa zwiększeniu. Ma to odzwierciedlenie
w poziomie konsumpcji tego mięsa, która (według badania budżetów domowych)
w okresie styczeń – wrzesień 2007 r. była wyższa niż przed rokiem o ok. 3%,
przy spadku spożycia mięsa drobiowego o 3,9%, a wołowego o 6%.
Popyt na mięso wieprzowe może dodatkowo wzrosnąć w wyniku ograniczania
spożycia drobiu na skutek obaw konsumentów spowodowanych pojawieniem się
w Polsce ognisk ptasiej grypy. Według oceny IERiGŻ w całym 2007 r. bilansowe
spożycie wieprzowiny może wynieść 42 kg na mieszkańca, tj. o 0,6 kg więcej niż w
8
2006 r. W 2008 r. w związku z przewidywanym spadkiem podaży i wzrostem cen,
konsumpcja wieprzowiny może obniżyć się do 41 kg na osobę.
- działania ARR
Niekorzystne warunki ekonomiczne w produkcji wieprzowiny nie tylko
w Polsce, ale i w innych krajach UE, wpłynęły na uruchomienie przez Komisję Europejską
mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania tego mięsa. W okresie
przyjmowania wniosków na te dopłaty, tj. od 29 października do 4 grudnia 2007 r. w
całej Unii Europejskiej mechanizmem tym objęto 95,1 tys. t mięsa, z tego 6,1 tys. t w
Polsce. Ponadto, od 30 listopada refundacjami do wywozu, obok przetworów wieprzowych,
objęto także nieprzetworzone mięso wieprzowe. Do dnia 20.12.2007 r.
ARR wydała pozwolenia na wywóz 1,3 tys. t surowej wieprzowiny. Jednocześnie w
2007 r. (do 15 grudnia) ARR wypłaciła 6,3 mln zł refundacji do wywozu 6,2 tys. t
przetworów wieprzowych.

• prognoza cen skupu do czerwca 2008 r.
Niska opłacalność chowu trzody powoduje redukcję jej pogłowia, co zapowiada
dalsze zmniejszanie podaży wieprzowiny w Polsce. Podobne tendencje będą
miały miejsce również u innych unijnych producentów i eksporterów wieprzowiny.
W efekcie od marca 2008 r. można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny.
Uwzględniając wahania sezonowe zespół ekspertów prognozuje, że przeciętne
ceny skupu trzody chlewnej w okresie objętym prognozą mogą kształtować się
następująco:
                                                    marzec 2008 r.    czerwiec 2008 r.
Żywiec wieprzowy     zł/kg     3,40-3,60             3,60-3,90

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę