Rynek mleka: szukanie równowagi między popytem a podażą
5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w listopadzie br. utrzymywały się spadkowe tendencje światowych cen masła, stabilny był natomiast rynek mleka w proszku. Według danych USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) w drugiej połowie ubiegłego miesiąca w portach Oceanii masło sprzedawano średnio po 3500-4100 USD/t, tj. o około 7 proc. taniej niż pod koniec października br. Oznacza to, iż w stosunku do marca br., kiedy to notowano najwyższe w tym roku ceny, produkt ten potaniał o ponad 22 proc.
W przypadku mleka w proszku, pod koniec listopada br. ceny mleka odtłuszczonego ukształtowały się na poziomie 3200-3700 USD/t, tj. o około 2 proc. wyższym niż na początku ubiegłego miesiąca, zaś mleko pełne nieznacznie potaniało - o około 1 proc. do 3400-3750 USD/tonę. W stosunku do ubiegłego roku OMP podrożało o około 13 proc., natomiast PMP o około 1-2 proc.
Bieżąca sytuacja na światowym rynku mleka wynika z ciągłego szukania równowagi pomiędzy rosnącą podażą a popytem. W Nowej Zelandii, która jest jednym z największych globalnych eksporterów przetworów mleczarskich, w okresie czerwiec-listopad produkcja była o około 10 proc. wyższa niż w ubiegłym roku. W Australii w październiku dostawy surowca wzrosły o około 4 proc. w relacji rocznej, zaś w Stanach Zjednoczonych o około 2,5 proc.
Z drugiej strony, w przypadku mleka w proszku rynek jest bilansowany dużym popytem na ten artykuł ze strony Chin, Azji, Algierii i Meksyku. Wprawdzie Państwo Środka ograniczyło zakupy przetworów w II połowie roku, niemniej biorąc pod uwagę tempo wzrostu gospodarczego utrzymujące się na poziomie około 8 proc. prognozuje się, iż import nadal będzie wyższy niż jeszcze w 2009 roku.
Wyhamowuje natomiast popyt na tłuszcz mleczny, w tym masło, prawdopodobnie m.in. ze względu na niestabilną sytuację na Bliskim Wschodzie.