OPOLAGRA_2025

Rośnie spożycie owoców i warzyw w UE

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, zgodnie z najnowszym raportem FRESHFEL (Freshfel Consumption Monitor - marzec 2013 r.), spożycie owoców i warzyw w Unii Europejskiej w 2011 roku w przeliczeniu na jednego mieszkańca Wspólnoty wyniosło 382 g/dzień (ok. 140 kg/os/rok) i było o 2,6 proc. wyższe niż rok wcześniej.
Stanowiło to wciąż wartość niższą niż rekomendowana porcja spożycia przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), która wynosi 400 gramów/dzień. Spożycie owoców na mieszkańca Unii w badanym roku wyniosło średnio 197 g/dzień (72 kg/rok), a warzyw 185g/dzień (68 kg/rok)- wzrost odpowiednio o 3 i 2% w stosunku do 2010 roku.
Mimo wzrostu, długoterminowe trendy konsumpcji owoców i warzyw w UE-27 charakteryzują się raczej stagnacją lub tendencją do obniżania się. W 2011 roku, w relacji do lat 2006-2010, spożycie zarówno w przypadku owoców jak też warzyw było niższe o 3%. W celu powstrzymania negatywnego trendu, zdaniem FRESHFEL, konieczne jest podejmowanie działań zapobiegających przez producentów owoców i warzyw jak również przez władze publiczne.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę