Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rarytasy z Polski podbijają świat

10 stycznia 2005

Na świątecznym stole naszego zachodniego sąsiada nie może zabraknąć gęsi. W ub. r. Niemcy sprowadzili zza granicy 24 tys. ton za 84,6 mln euro. Ponad 60 proc. gęsiny pochodziło z Polski, nasza jest tam najdroższa, a Niemcy są gotowi płacić więcej, zwłaszcza za tradycyjną metodę tuczu tego ptaka. Z kolei gęsie podroby z Polski uznawane są za rarytasy w Hongkongu i Chinach, a polskie pierze i puch w bardzo wymagającej Japonii uzyskują najwyższe notowania.

Drób i wędliny znad Wisły znane są w wielu krajach od lat, przetwory mięsne to nasze tradycyjne eksportowe wyroby. Okazuje się jednak, że mamy i takie hity, które podbijają kraje słynące dotąd z niektórych produktów. Francja serami stojąca coraz częściej importuje polskie sery, jesteśmy ich szóstym producentem na świecie.

Kurki w śmietanie, solę w kurkach, pierogi z cielęciną i grzybami, zupę borowikową bardzo chętnie zamawiają klienci restauracji w Austrii, Niemczech, Hiszpanii, Holandii, Luksemburgu, Włoszech. Polskie pomidory podbiły żołądki niezwykle rygorystycznych Anglików.

Dobre jedzenie łączy się z dobrym alkoholem, a polska wódka ma swą renomę. Podana w szkle z Krosna, do wędliny ułożonej na półmisku z Lubiany, a krojonej nożem Gerlacha.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę