Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rada Gospodarki Żywnościowej może zostać zastąpiona przez zespół doradców

23 stycznia 2015
Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował w środę, że "być może" powoła zespół doradców, który będzie dla niego wsparciem w podejmowaniu decyzji. Taką rolę miała pełnić Rada Gospodarki Żywnościowej, którą została rozwiązana pod koniec roku.

30 grudnia 2014 r. Sawicki rozwiązał Radę Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) nie podając powodów tej decyzji.

"Z żalem muszę zauważyć, że Rada Gospodarki Żywnościowej, oprócz tytułów do komentarzy o sytuacji w rolnictwie z racji zasiadania w Radzie, jej członkowie opracowań i programów ministrowi nie zgłaszali" - wyjaśnił Sawicki na konferencji prasowej. Podkreślił, że "jemu potrzebna jest rada doradców, którzy pracują koncepcyjnie i te koncepcje zgłaszają". Jak mówił, jest wiele spraw do rozwiązania i co "wiele głów, to nie jedna" i sam nie zamierza zastępować RGŻ.

Powołamy inny organ, być może z nieco innym składem i zadaniami - zaznaczył szef resortu rolnictwa.

Rada Gospodarki Żywnościowej została powołana w lipcu 2002 r. W jej skład wchodzili przedstawiciele delegowani przez 63 organizacje (stowarzyszenia i izby gospodarcze).

Do zadań Rady należało m.in.: opiniowanie i konsultowanie propozycji rozwiązań systemowych w gospodarce żywnościowej, przygotowywanie aktualnych informacji o poszczególnych branżach gospodarki żywnościowej, analizowanie potrzeb związanych z promocją żywności na terenie Polski i poza jej granicami, działanie na rzecz współpracy zakładów przetwórczych z producentami rolnymi.

Jak napisał w liście otwartym po rozwiązaniu Rady, były jej przewodniczący Bronisław Wesołowski, praca w Radzie była czysto społeczna. Wymagała często podejmowania trudnych decyzji, które stabilizowały opinie medialne i społeczne. Według Wesołowskiego działania Rady były wysoko oceniane nawet przez światowe organizacje branży spożywczej i były ważnym impulsem dynamizującym wzrost przetwórstwa i dystrybucji żywności.

Wesołowski reprezentował Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę