A_BIO_AGRO_950

Produkt regionalny z Poznania

9 listopada 2005
O status produktu regionalnego i tradycyjnego dla rogala świętomarcińskiego stara się Cech Cukierników i Piekarzy z Poznania

Dokumenty złożono w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W poniedziałek do sprawdzenia jakości rogala zgłosiło się 86 zakładów cukierniczych z Poznania i woj. wielkopolskiego. Z 16 firm pierwszy raz ubiegających się o certyfikat 4 odrzucono. 70 starało się odnowić ten dokument, kapituła zdyskwalifikowała 11 wyrobów. Najczęstszą przyczyną był brak odpowiedniej posypki albo inne niż w recepturze nadzienie. Poznański rogal świętomarciński musi być wypieczony z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i z posypką z łuskanych orzechów włoskich.

Najchętniej kupowany jest 11 listopada w święto św. Marcina. Szacuje się, że w końcu tego tygodnia poznaniacy kupią ok. 1,6 mln sztuk. W tym roku władze Poznania postanowiły włączyć się w promocję lokalnego wyrobu cukierniczego. Pół tysiąca rogali samorząd miasta przekaże różnego rodzaju oficjelom.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę