Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkt regionalny z Poznania

9 listopada 2005
O status produktu regionalnego i tradycyjnego dla rogala świętomarcińskiego stara się Cech Cukierników i Piekarzy z Poznania

Dokumenty złożono w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W poniedziałek do sprawdzenia jakości rogala zgłosiło się 86 zakładów cukierniczych z Poznania i woj. wielkopolskiego. Z 16 firm pierwszy raz ubiegających się o certyfikat 4 odrzucono. 70 starało się odnowić ten dokument, kapituła zdyskwalifikowała 11 wyrobów. Najczęstszą przyczyną był brak odpowiedniej posypki albo inne niż w recepturze nadzienie. Poznański rogal świętomarciński musi być wypieczony z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i z posypką z łuskanych orzechów włoskich.

Najchętniej kupowany jest 11 listopada w święto św. Marcina. Szacuje się, że w końcu tego tygodnia poznaniacy kupią ok. 1,6 mln sztuk. W tym roku władze Poznania postanowiły włączyć się w promocję lokalnego wyrobu cukierniczego. Pół tysiąca rogali samorząd miasta przekaże różnego rodzaju oficjelom.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę