Dokumenty złożono w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W poniedziałek do sprawdzenia jakości rogala zgłosiło się 86 zakładów cukierniczych z Poznania i woj. wielkopolskiego. Z 16 firm pierwszy raz ubiegających się o certyfikat 4 odrzucono. 70 starało się odnowić ten dokument, kapituła zdyskwalifikowała 11 wyrobów. Najczęstszą przyczyną był brak odpowiedniej posypki albo inne niż w recepturze nadzienie. Poznański rogal świętomarciński musi być wypieczony z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i z posypką z łuskanych orzechów włoskich.
Najchętniej kupowany jest 11 listopada w święto św. Marcina. Szacuje się, że w końcu tego tygodnia poznaniacy kupią ok. 1,6 mln sztuk. W tym roku władze Poznania postanowiły włączyć się w promocję lokalnego wyrobu cukierniczego. Pół tysiąca rogali samorząd miasta przekaże różnego rodzaju oficjelom.