Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja wieprzowiny w UE będzie większa

30 września 2011
Eksperci ekonomiczni Banku Gospodarki Żywnościowej podaję, że w ubiegłym tygodniu Komisja Europejska (KE) przedstawiła szereg nowych danych dotyczących sektora wieprzowiny w UE. Najważniejsze wniosek z nich płynący jest taki, że prawdopodobnie produkcja wieprzowiny w 2011 r. będzie większa niż wcześniej zakładano.

Według obecnych prognoz KE produkcja trzody chlewnej ma być w bieżącym roku o 1,3 proc. wyższa niż w roku ubiegłym. Co więcej w każdym kwartale bieżącego roku będzie wyższa niż w analogicznym kwartale ubiegłego roku. Poprzednia prognoza wskazywała na wzrost w całym roku o 0,9 proc. Jednak wzrost ten miał być skumulowany szczególnie w pierwszej połowie roku, w drugiej połowie roku produkcja miała się już obniżać. Oznacza to, że bardziej widocznego spadku produkcji trzody chlewnej w UE możemy spodziewać się raczej dopiero na początku przyszłego roku, a nie jak wcześniej prognozowano w drugiej połowie bieżącego roku.
Jednak spadek produkcji w dalszej perspektywie wydaje się nieunikniony. Opłacalność tego kierunku produkcji jest na bardzo niskim poziomie. Według danych KE w sierpniu pasze dla trzody chlewnej były o 23 proc. droższe niż przed rokiem. W tym samym czasie cena skupu tuczników wzrosła zaledwie o 3 proc. Liczona przez KE relacja cen trzody do cen pasz była w opisywanym miesiącu na niskim poziomie 5,4. Dla porównania warto podać, że przeciętna relacja w 2009 r. wynosiła 6,5, a w 2010 r. spadła do 6,1.
Niska opłacalność na przełomie lat 2007 i 2008, kiedy opisywany wskaźnik przez siedem miesięcy utrzymywał się poniżej poziomu 5,0 spowodowała duży spadek produkcji trzody w latach 2008 i 2009 wynoszący odpowiednio 1,5 i 1,7 proc. W obecnym roku opłacalność jest nieco wyższa niż wówczas, jednak na tyle niska aby z dużym prawdopodobieństwem spodziewać się spadku produkcji.
KE prognozuje, że w pierwszym kwartale 2012 r. produkcja trzody będzie jeszcze o 0,3 proc. wyższa niż w pierwszym kwartale 2011 r., ale w drugim kwartale przyszłego roku ma być już o 1,1 proc. niższa niż rok wcześniej.
Sytuacja w naszym kraju wygląda nieco inaczej. Według prognoz ekspertów produkcja trzody w Polsce ma się obniżać już w drugiej połowie bieżącego roku. W pierwszej połowie przyszłego roku spadki mają być już znaczące. W pierwszym kwartale produkcja ma być o 9 proc., a w drugim kwartale o 10 proc. niższa niż rok wcześniej.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę