biogaz_09_2025

Prawdziwy ser feta jest tylko grecki

25 października 2005

Prawdziwa feta jest tylko grecka - uznał we wtorek Europejski Trybunał Sprawiedliwości, utrzymując w mocy rejestrację tej nazwy wyłącznie dla znanego sera solankowego produkowanego w Grecji.

Zdaniem Trybunału w tym przypadku nie chodzi o nazwę rodzajową, ale o podlegającą ochronie tzw. nazwę pochodzenia. Oznacza to, że nigdzie poza Grecją nie można produkować sera sprzedawanego następnie jako "feta".

W 2002 roku Komisja Europejska zarejestrowała nazwę "feta" jako chronioną nazwę pochodzenia. Prawdziwa, grecka feta zaczęła korzystać z ochrony w całej wspólnocie. Było to możliwe, ponieważ feta to produkt o specyficznych, możliwych do określenia wyjątkowych cechach, wyrabiany z mleka kóz i owiec wypasanych w określonych regionach - tylko w kontynentalnej części Grecji oraz departamencie Lesbos.

Przeciwko rejestracji nazwy na korzyść Grecji protestowały Dania, Niemcy i Francja i Wielka Brytania, ale Trybunał odrzucił ich argumenty.

Dzięki wzajemnemu oddziaływaniu szczególnych czynników naturalnych i ludzkich, a w szczególności tradycyjnej metodzie wytwarzania, bezwzględnie wymagającej odsączania serwatki bez ciśnienia, ser feta zdobył wyjątkowe uznanie międzynarodowe – zaznaczył Trybunał w komunikacie.

Nazwa "feta" pochodzi od włoskiego słowa "fetta", które oznacza "plaster jedzenia", a w języku greckim przyjęło się w XVII wieku. Produkcja fety składa się z dwóch etapów: najpierw przez kilka dni mleko jest poddawane różnym procesom, w wyniku których otrzymuje się ser. By dojrzał, musi jeszcze poleżeć około dwóch miesięcy w temperaturze 1-2 stopni Celsjusza, w zalewie solnej. Dzięki niej ser gotowy do spożycia jest wilgotny.

"Fetopodobne" sery produkuje się poza Grecją w znacznej ilości i od dawna - od lat trzydziestych XX w. w Danii i we Francji, a od 1972 roku w Niemczech. Jednak produkcja i konsumpcja fety skupia się przede wszystkim w Grecji (85 procent wspólnotowej konsumpcji rocznie na mieszkańca), gdzie stanowi jeden z podstawowych składników kuchni greckiej.

Producenci spoza tego kraju mają czas do 15 października 2007 roku, aby całkowicie wycofać określenie "feta" z opakowań swoich produktów.

Celem unijnych uregulowań jest zagwarantowanie konsumentom, że kupują autentyczny wyrób z danego kraju, a nie podobne produkty wyprodukowane w innych krajach.


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę