Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ponadregionalna platforma rolniczej współpracy

3 grudnia 2015
Trwający od 2011 r. projekt „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” dobiega końca w ostatnich dniach grudnia br. Wraz z nim kończy się również prowadzona przez klaster ogólnopolska kampania promująca ekologiczną żywność i ekologiczne uprawy w Polsce.

Dolina Ekologicznej Żywności powstała w styczniu 2010 r. jako pierwszy w Polsce klaster zrzeszający podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Rok później ruszył projekt „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego. Jego działania koordynował i koordynuje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

W chwili obecnej, gdy projekt zbliża się do końca, klaster tworzy efektywną,  ponadregionalną platformę współpracy firm i instytucji z Polski Wschodniej.
Do najważniejszych efektów projektu  zalicza się zwiększenie liczby członków klastra do 21 firm oraz instytucji, powstanie silnych powiązań kooperacyjnych wewnątrz klastra,
co zaowocowało wdrożeniem łącznie 26 innowacji (stan na koniec 2012 r.), zainicjowanie oraz zbudowanie silnych relacji w otoczeniu międzynarodowym oraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także z samorządami (woj. lubelskie, woj. podkarpackie) oraz
zbudowanie rozpoznawalnej marki (m.in. dzięki stworzeniu portalu www.dolinaeko.pl, 32 zorganizowanym EkoForom, opracowanemu Systemowi Identyfikacji Wizualnej oraz konsekwentnie prowadzonej kampanii marketingowej). Ponadto stworzenie silnej pozycji i ugruntowanej obecności klastra na największych targach ekologicznych, zarówno krajowych (m.in. Natura Food, Eko Gala), jak i międzynarodowych (np. BioFach w Norymberdze),
poprawa wskaźników ekonomicznych oraz wzrost skali produkcji firm wchodzących w skład klastra (m.in. powstanie 23 nowych produktów i usług, udoskonalenie 15 produktów i usług) oraz nagrody zdobyte w konkursach (np. I miejsce w konkursie „Pokaż swoją stronę”, III miejsce w konkursie „Promuj z pomysłem”).

Projekt „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” zmierza ku końcowi, ale klaster będzie nadal kontynuował swoją działalność. Klastrowicze zamierzają wykorzystywać potencjał tkwiący w Polsce Wschodniej – regionie sprzyjającym rozwojowi ekologicznej żywności oraz ekologicznej produkcji. Liczą także na dalszy wzrost rynku oraz rozpowszechnianie się coraz popularniejszej mody na życie w stylu EKO. 
    
Dolina Ekologicznej Żywności to pierwszy w Polsce klaster zrzeszający podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Klaster ma charakter otwarty i zrzesza 21 firm oraz instytucji z Polski Wschodniej (z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko – mazurskiego oraz podlaskiego).

Co oznacza klaster? Klaster to geograficzne skupisko wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych dostawców, jednostek świadczących usługi, zakładów działających
w pokrewnych sektorach oraz związanych z nimi instytucji, np. uniwersytetów, jednostek badawczych i normalizacyjnych oraz stowarzyszeń branżowych.
Koncepcja powołania Doliny Ekologicznej Żywności powstała w środowisku akademickim Lublina w 2004 r. W roku 2010 pozyskano środki finansowe na realizację projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. Koordynatorem projektu jest Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej, 2007-2013).

Obecnie klaster tworzą  następujące firmy i instytucje:  Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Augustowsko-Podlaskie Stowarzyszenie Eko-Rolników, Ekoland, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, Stowarzyszenie Ekolubelszczyzna, Zespół Szkół Agrobiznesu im. Macieja Rataja w Klementowicach, Allnet, Barwy Zdrowia, Bio-Concept, Brzost-Eko, Bio-Eko, Bio-Food Roztocze, Eko Aronia, Domena, JK, Korab Garden, Magiczny Ogród, Owocowe Smaki, Pasieka Ekologiczna z Podkarpacia, Plantacja Żeń-Szeń, Przetwórstwo Owoców i Warzyw Iwona Furgała, Zakłady Mięsne Wasąg.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę