Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych Eurostatu eksport warzyw świeżych i grzybów w okresie od lipca do października 2014 r. zmniejszył się o 3,7 proc. w stosunku do tego samego okresu w roku poprzednim wynosząc 223 tys. t.
Przyczyną spadku, w największym stopniu, było ograniczenie wywozu warzyw do Rosji. Eksport tych produktów do krajów poza UE-28, biorąc pod uwagę okres pierwszych czterech miesięcy sezonu 2014/2015, zmniejszył się o 36 proc. r/r. Wzrósł natomiast eksport warzyw z Polski do krajów Unii Europejskiej - o 13,9 proc. do 171 tys. t. Było to jednak konsekwencją wysokiej produkcji i niskich cen warzyw w Polsce, a nie wzrostu popytu w Unii. Podaż warzyw w krajach Wspólnoty jest w bieżącym sezonie również wysoka.
W największym stopniu obniżyła się sprzedaż zagraniczna pomidorów (-22 proc. do 46 tys. t), podobnie jak kapusty pekińskiej (-23 proc. do 11 tys. t), dla których rynek Federacji Rosyjskiej w 2013 roku był najważniejszym rynkiem zbytu. Jeśli chodzi o kapustę białą i czerwoną, zanotowano łączy wzrost eksportu o 4 proc., choć już w samym październiku obserwować było znaczne osłabienie wywozu (- 25 proc.).
Łączny eksport marchwi obniżył się o 7 proc. w stosunku do pierwszych czterech miesięcy sezonu 2013/2014 (14,7 tys. t). Przy czym, podobnie jak w przypadku innych warzyw, dotyczył głównie rynków wschodnich - sprzedaż do krajów UE wzrosła o 25 proc. r/r (12,5 tys. t). Co ciekawe, o 2 proc. zwiększył się łączny eksport pieczarek z Polski, za co głównie odpowiadał wzrost do krajów poza UE (+10 proc. r/r). Wolumen spadku w całości kompensowany był wzrostem eksportu do Białorusi, wynoszącym 7 tys. t, tj. blisko 190 proc. r/r.